USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Пенсійний фонд дозволив купувати страховий стаж: Як це працює

Такими внесками можна збільшити і сам розмір пенсії
гроші
Джерело: відкриті джерела

Пенсійний фонд запустив механізм добровільних страхових внесків, який дозволяє купувати страховий стаж для майбутньої пенсії або ж збільшувати її розмір. Про це заявила заступниця керівника Офісу президента Юлія Соколовська.

Кого може зацікавити механізм:

  • людей, які зараз заробляють за кордоном, але хотіли б отримувати пенсію в Україні;
  • осіб передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для пенсії;
  • працівників з низькими офіційними доходами, які шляхом добровільних внесків можуть збільшити майбутню пенсію.

Це допоможе людям, яким не вистачає стажу на пенсію, отримати її. Також такими внесками можна збільшити сам розмір пенсії.

Для початку необхідно укласти договір з Пенсійним фондом за допомогою електронного підпису "Дія.Підпису" або системи GOV.ID, після чого можна самостійно визначити тривалість, періодичність та розмір страхових внесків.

Суми страхових внесків зараховуються за місяць, у якому гроші потрапили на рахунок Пенсійного фонду.

До речі, зараз мінімальна пенсія становить 2093 гривень.

Як докупити страховий стаж
Джерело: відкриті джерела

Яким має бути розмір пенсій за рішенням КСУ?

Конституційний суд постановив 22 березня, що розмір мінімальної пенсії в Україні має бути не нижчим від прожиткового мінімуму – 2589 гривень. Відповідне рішення ухвалив Другий сенат суду за підсумком розгляду конституційної скарги Ігоря Лазуренка, поінформувала пресслужба суду.

"Конституційний суд України захистив гарантованість пенсії, що є основним джерелом існування, у розмірі не нижче прожиткового мінімуму", – зазначається в повідомленні.

Цим рішенням КСУ визнав неконституційними приписи частин законів "в тім, що вони унеможливлюють виплату – у розмірі не нижче прожиткового мінімуму пенсії, що є основним джерелом існування, призначеної в установленому законом розмірі прожиткового мінімуму".

Текст рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті Конституційного суду 23 березня 2023 року.

Підвищення пенсій в березні: Кого стосується

В березні уряд здійснив індексацію пенсій. Таким чином виплати пенсіонерам збільшаться на 20%. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Підвищення відчують на собі ті категорії громадян, які передбачені законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", тобто більш ніж 10 мільйонів українців. 

Зокрема, з  березня будуть індексовані пенсії для:

  • 5,2 млн "цивільних" пенсіонерів – для них підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.  
  • 4,2 млн осіб, у яких зростуть пенсії у зв’язку зі збільшенням на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Вперше буде проіндексовано такий гарантований державою мінімальний розмір пенсії. Для таких пенсій зростання становитиме від 420 грн до 520 грн (порівняно з розмірами пенсій, встановленими на 1 березня 2022 року). 
  • 0,5 млн пенсіонерів силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%. 
  • 94,5 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Також далі будуть виплачуватись щомісячні компенсації для пенсіонерів віком старше 70 років, які встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів не досягає 10 340 гривень: 

  • 570 грн – людям старше 80 років; 
  • 456 грн – людям віком від 75–80 років; 
  • 300 грн –  людям віком від 70–75 років.

Крім того, на 19,7% будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для 166,5 тисячі потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

За місяць, з 1 квітня буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для 0,6 млн працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого (збільшеного) страхового стажу.  З 1 липня – на 19,7% буде проіндексовано спеціальні пенсії для 22,7 тис. науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. 

Вихід на пенсію

До того ж з початку року змінились умови виходу на пенсію. Тепер українці зможуть вийти на "відпочинок" у таких випадках:

  • у віці 60 років і якщо страховий стаж не менше 30 років (торік було 29 років);
  • від 63 років і зі стажем від 20 до 30 років;
  • у 65 років, якщо страховий стаж від 15 до 20 років.

Якщо у громадянина на момент настання зазначеного віку не буде потрібного стажу, йому пропонується офіційно працювати доти, доки він його заробить.

А от українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. 


Теги: пенсія
Читайте також:
Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня
Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8% Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8%
66-річний українець хотів ввезти в Німеччину 455 тисяч євро готівкою. Пенсіонера затримали в аеропорту Мюнхена 66-річний українець хотів ввезти в Німеччину 455 тисяч євро готівкою. Пенсіонера затримали в аеропорту Мюнхена
З 1 березня в Україні планується індексація пенсій: Як зміняться виплати? З 1 березня в Україні планується індексація пенсій: Як зміняться виплати?