USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ПАРЄ офіційно визнала, що в Росії – диктаторський режим

Диктатури становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, впевнені в асамблеї
Кремль Росія Москва

Кремль

Джерело: відкриті джерела

Комітет ПАРЄ з юридичних питань і прав людини офіційно визнав, що в Росії панує диктаторський режим. Про це йдеться на офіційному сайті асамблеї.

У заяві зазначається, що поправки до російської Конституції, внесені у липні 2020 року, викликають сумніви щодо їх легітимності та законності.

Ці поправки, зокрема скасовують обмеження на президентські терміни. Вони дозволили президенту Володимиру Путіну залишатися на посаді до 2036 року, коли йому виповниться 83 роки.

"Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили Російську Федерацію на де-факто диктатуру", – заявили парламентарі.

Одноголосно схваливши проєкт резолюції на основі звіту, підготовленого Пітером Омцігтом (Нідерланди, ЄНП/ХД), комітет нагадав про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що "звільнення від обмеження терміну дії для чинного президента порушує як Конституцію Росії, так і міжнародне право.

Російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури "становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів", як це визначено у статті 2 Статуту ООН.

"Тому в першу чергу в інтересах народу Росії, а також Європи та всього світу, щоб демократія була відновлена в Росії", – резюмував комітет.

Також комітет підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включаючи президента Путіна, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17.

Нагадаємо, ми писали, що 10 вересня у РФ відбулися вибори різного рівня, включно з довиборами депутатів Держдуми, виборами голів низки регіонів і депутатів законодавчих органів державної влади у частині суб'єктів.

Разом з тим у тимчасово окупованому Бердянську в ніч на 8 вересня перед запланованими російськими загарбниками псевдовиборами сталися вибухи на одній із "виборчих дільниць". До вибухів причетна Служба безпеки України, повідомили джерела ЗМІ в спецслужбі.

За даними джерел, на території Бердянського муніципального ліцею пролунали два вибухи. Там окупанти розташували одну з "виборчих дільниць" для своїх псевдовиборів.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму