USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Росія вивезла з України 700 тисяч дітей, - заява депутата РФ

Загальна кількість дітей, яких вивезли з України в РФ, може становити понад 150 тисяч
діти війна

Українські діти

Джерело: відкриті джерела

Близько 700 тис. дітей привезли на територію Росії із зон бойових дій в Україні за останні роки. Про це заявив депутат верхньої палати російського парламенту, президент Міжнародного комітету Ради Федерації РФ Григорій Карасін, пише The Guardian.

За словами депутата, в Росії вже "влаштували в притулок" сотні тисяч дітей.

"За останні роки 700 тис. дітей знайшли притулок у нас (в РФ - ред.), рятуючись від бомбардувань і обстрілів із зон конфлікту в Україні", - сказав Красін.

Дані України

За час повномасштабного вторгнення РФ незаконно вивезла на свою територію станом на червень понад 10, 5 тис. українських дітей. При цьому загальна кількість дітей, яких вивезли з України в РФ, може становити близько 150 тисяч.

"Коли говоримо про РФ, то лише українських сиріт — тих, що у нас є в реєстрі — 2 тис. 161 дитина (станом на березень - ред.), яких незаконно вивезла Росія", – зазначила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

При цьому кількість незаконно вивезених до Росії всіх українських дітей, у тому числі тих, кого депортували разом із батьками, може сягати понад 150 тисяч, повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець. Й уточнив, що офіційно верифікованих Україною дітей на території держави-агресора залишається 19 501 дитина, однак насправді ця кількість є набагато більшою. 

Пів тисячі насильно депортованих українських дітей всиновили російські сім'ї

У Росії вже передали в сім'ї 400 (станом на кінець 2022 року - ред.) депортованих українських дітей. У більшості випадків росіяни змінили їхні персональні дані, тож ідентифікувати їх уже неможливо. Про це в інтерв'ю hromadske розповіла правозахисниця та юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Юристка пояснила, що через таємницю всиновлення у відкритому доступі документів про всиновлення українських дітей росіянами немає. Проте є практика Верховного суду РФ, яка стосується статті про передання на всиновлення.

Завдяки цьому відомо, що в більшості випадків батьки змінювали не лише імʼя дитини, а й іншу персональну інформацію, стверджує Рашевська.

"Тож ідентифікувати українських дітей після того, як їх передали в російські сімʼї, буде нереально. І коли ми говоримо про цих 400 українських дітей, які вже в сімʼях, то треба попрощатися з ними. Так, можливо, нам вдасться повернути їх після закінчення війни", – розповіла правозахисниця.

Дані США

У Держдепі США стверджують, що тисячі українських дітей примусово вивезли зі своїх домівок.

Найбільше переміщення людей і дітей припало на перші кілька місяців повномасштабної війни, що почалася в лютому 2022 року.

Новини за темою: Депутату Держдуми і ще двом росіянам оголосили підозру у депортації 48 українських дітей
Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW