USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Операцію з підриву "Північних потоків" провели українці, – WSJ

За даними ЗМІ, операція коштувала близько 300 тисяч доларів
Місце підриву Північного потоку
Місце підриву "Північного потоку"
Джерело: відкриті джерела

Ідея операції з підриву газопроводів "Північний потік" у вересні 2022 року виникла під час зустрічі декількох українських військових-високопосадовців і бізнесменів. Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що операцію схвалив президент Володимир Зеленський, але після того як про неї дізнались ЦРУ, намагався скасувати.

За даними видання, спочатку диверсійна група розглядала старий ретельно продуманий план підриву трубопроводу, розроблений українською розвідкою і західними експертами після першого вторгнення Росії в Україну 2014 року. Однак його відкинули через високу вартість і складність.

Проте зупинилися на використанні невеликого вітрильного човна і команди з шести осіб, куди входили четверо водолазів та військовий офіцер. Зокрема, серед них була жінка віком 30 років, вона пройшла приватну підготовку як водолаз.

Операція коштувала близько 300 тисяч доларів. Бізнесмени, зокрема, погодилися фінансувати та допомагати в реалізації проєкту, оскільки армія не мала коштів. Контролював операцію чинний генерал із досвідом проведення спеціальних операцій. 

Водночас зазначається, що притягнути до суду будь-кого з командувачів українських офіцерів неможливо, оскільки не існує жодних доказів, окрім приватних розмов.

Деталі операції

У вересні 2022 року змовники орендували 50-футову прогулянкову яхту під назвою "Андромеда" у німецькому портовому місті Росток. Судно орендували через польську туристичну агенцію.

Четверо водолазів працювали парами в непроглядній темряві та крижаній воді. Вибухову речовину підключили до детонатора.

Реакція Офісу президента

Радник Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі агентству Reuters спростував звинувачення України в причетності до підриву "Північного потоку".

За його словами, в України просто не було для цього необхідних ресурсів.

Що відомо про підрив?

"Північний потік" був основною магістраллю постачання російського газу до Німеччини, звідки далі розподілявся країнами Євросоюзу.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Неушкодженою залишилася одна з труб "Північного потоку-2" – цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього наклали санкції.

Новини за темою: Вибухи на Nord Stream: У Німеччині видали перший ордер на арешт українця

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи підірвали, проте винних ще встановлюють.

Влада США, Великої Британії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені Сполучені Штати та їхні союзники.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів
Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025 Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025