USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Операція "Перун". Росія активізувала пропаганду перед виборами

ГУР України розкрило деталі кремлівських задумів
пропаганда, фейки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Російські пропагандисти активізувалися перед так званими виборами президента в Росії. Окупанти продовжують активну фазу інформаційної операції "Перун". Про це повідомляє Головне управління розвідки України.

Операція "Перун" спрямована на дестабілізацію політичної ситуації в Україні та країнах Заходу. Пропагандисти діють також на тимчасово окупованих територіях України та у більшості регіонах РФ.

До участі в операції залучаються підрозділи "Федеральной служби войск национальной гвардии" Росії та шпигунів ГРУ (Головного управління розвідки).

Пропагандисти Кремля дають вказівки шпигунам Росгвардії здійснювати заходи, зокрема:

  • з дискредитації українських та західних проукраїнських політиків, звинувативши їх у корупції і зраді інтересів України;
  • виправдовування агресії РФ проти України та висвітлення ситуації з вигідних для Кремля позицій;
  • поширення у медіапросторі дезінформації про начебто "нормалізацію життя" на окупованих РФ українських територіях за безпосередньої участі у цьому керівництва Росії;
  • формування в російському та європейському медіапросторі образу "українських нацистів" тощо.

За методичкою Кремля пропагандисти повинні використовувати як старі, так і недавно вигадані фейкові наративи: про нібито планування державного перевороту у Києві, звинувачення України у початку бойових дій на Донбасі, масовому вбивстві проросійських активістів у Одесі тощо.

ГУР зазначає, що пікова фаза "Перуна" призначена на президентські вибори в Росії, завершити операцію планують до 30 червня.

Що цьому передувало

У лютому 2024 року Головне управління розвідки повідомляло, що Росія почала операцію "Перун" для дискредитації України. У рамках цієї операції РФ планує залучити іноземних журналістів, медійних осіб та блогерів для виправдання агресії проти України.

Нагадаємо, комітет з питань розвідки при президентові України заявив, що спецоперація "Майдан-3" досягне своєї кульмінації у березні – травні 2024 року. Протягом найближчих тижнів ворог планує кинути максимум зусиль на розповсюдження деструктивних для світової безпеки наративів.

Тим часом Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало списки осіб, яких Москва може залучити до так званої операції "Майдан-3". 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам