USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ООН запропонує Росії нові умови для відновлення "зернової угоди", - ЗМІ

Угода, зокрема, передбачає під'єднання Россельхозбанка до системи SWIFT
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

ООН підготувала новий пакет пропозицій для Кремля щодо зернового коридору для відновлення його роботи. Про це повідомляє видання Anadolu Ajansı.

Найбільш важливими елементами пакету є включення в систему SWIFT європейської дочірньої компанії Російського сільськогосподарського банку (Россільгоспбанку) і випуск заморожених активів російських компаній з виробництва добрив у Європі.

Видання зазначає, що інші формули, висунуті як альтернатива угоді, створюють проблеми з точки зору безпеки і витрат.

"Росія, яка заявляє, що занепокоєна тим, що зерно, що прямує до розвинених країн, пропонує відправити 1 мільйон тонн зерна до Туреччини, яке буде відправлено до найменш розвинених країн після обробки в Туреччині за фінансової підтримки Катару", - йдеться в матеріалі.

Однак порівняно з обсягом операцій Чорноморського зернового підприємства, яке дає змогу відвантажувати по всьому світу близько 33 млн тонн зерна за один рік, 1 мільйон тонн зерна, пропонований Росією, залишається значно нижчим за потреби.

Анадолу підкреслює, що відсутність достатньої кількості зерна для тих, хто цього потребує, може призвести до швидкого зростання цін на ринках і спровокувати глобальну кризу.

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Пізніше Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Водночас Росія не повідомила, чи буде вона поважати судноплавний коридор, а судноплавні та страхові джерела висловили занепокоєння з приводу безпеки

Проте 18 серпня контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу став першим судном, що скористалося тимчасовим транспортним коридором, відкритим Україною після виходу Росії з "зернової угоди", та перетнуло турецьку протоку Босфор.

Раніше також стало відомо, що Туреччина продовжує працювати щодо пропозицій для відновлення "зернової угоди". 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму