USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Окупанти переводять 5-й блок Запорізької АЕС у стан "холодний зупин": Раніше там стався витік реагентів

Четвертий блок ЗАЕС окупанти залишають у стані "гарячого зупину" для опалення та забезпечення парою власних потреб станції
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти, які контролюють Запорізьку АЕС, вирішили перевести п’ятий енергоблок із "гарячого" в більш безпечний "холодний" стан. Це сталося після того, як там стався виток реагентів  із першого контуру реактора в другий. Про це повідомляє "Енергоатом".

Зазначається, що некомпетентність російського персоналу призвела до того, що вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори.

"Загарбники самі доводять ситуацію до небезпечної, а потім намагаються героїчно її виправити. Порушення ліцензії на експлуатацію енергоблоку спричиняє критичні проблеми, адже дії некомпетентного персоналу разом зі свідомим перенавантаженням систем та обладнання призводять до їхньої подальшої деградації", – пояснив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

В "Енергоатомі" також додали, що четвертий блок ЗАЕС окупанти залишають у стані "гарячого зупину" для опалення та забезпечення парою власних потреб станції.

"І це також є прямим порушенням, адже відповідно до змін, влітку цього року внесених Держатомрегулювання України до ліцензій, всі блоки Запорізької АЕС мають перебувати у найбезпечнішому стані – "холодного" зупину", – наголосили в установі.

Дії окупантів вже призвели до низки аварійних ситуацій на станції

В "Енергоатомі" нагадали, що 14 листопада через некомпетентність російських загарбників і працівників "Росатома" стався частковий блекаут.

"Було знеструмлене обладнання енергоблока №6 ЗАЕС, відтак запустилися дизель-генератори та системи безпеки. У такому режимі блок перебував 90 хвилин", – йдеться у повідомленні.

Також раніше було зафіксовано небезпеку на енергоблоці №4.

"Внаслідок його розігріву відбулося протікання радіоактивного теплоносія (води) із першого до другого контуру, що є порушенням одного з бар’єрів на шляху розповсюдження радіоактивного забруднення", – пояснили в "Енергоатомі".

Також там додали, що аналогічна ситуація сталась і під час спроби "розігріти" енергоблок №6. Крім того, рішення окупантів про його переведення в "гарячий" стан спричинило значне збільшення рідких радіоактивних відходів на майданчику станції, що несе потенційну шкоду для персоналу, населенню та довкіллю.

Наприкінці минулого тижня ми писали, що російські окупанти посилюють свою присутність та контроль над Запорізькою атомною електростанцією, що може призвести до нових збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування станції.

Читайте також:
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе