USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Міністр освіти Оксен Лісовий відмовився від наукового ступеня

У разі виявлення академічної недоброчесності він заявив, що відмовиться від наукового ступеня
Оксен Лісовий_1

Оксен Лісовий

Джерело: відкриті джерела

Новий міністр освіти й науки Оксен Лісовий відмовився від звання кандидата наук. Уряд щойно затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня – раніше такої можливості не було. Про це він повідомив у Facebook.

"Уряд уже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Такої можливості раніше не існувало, тепер є... На собі, власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора вже не є кандидатом наук", – написав Лісовий.

За його словами, пострадянська культура викривила уявлення про ціль здобуття наукового ступеня, тож потрібно це виправити. 

"Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці", – наголосив міністр.

Скандал навколо дисертації Лісового: що відомо?

21 березня Верховна Рада призначила нового міністра освіти та науки. Ним став Оксен Лісовий.

Перед цим на сайті, присвяченому помилкам у наукових дослідженнях, проаналізували дисертацію нового міністра освіти Оксена Лісового на тему "Соціокультурна самоідентифікація особистості", яку він захистив у 2012 році. Зокрема, там йдеться про те, що частина тексту збігається з текстами двох дисертацій, захищених у 2011 році. 

Невідомий автор публікації Василь Садовий пише про те, що у дисертації Лісового є збіги з двома іншими роботами: Я. Арабчука та А. Зуєва. А у списках літератури, використаної при написанні дисертації Лісового, робота Арабчука відсутня.

Джерело: відкриті джерела

Зазначається, що стаття Зуєва повністю увійшла до складу дисертації Оксена Лісового, але посилання на неї дисертант вставив лише у трьох місцях.

Профільний комітет Ради одноголосно підтримав кандидатуру Лісового, але питання плагіату не обговорював.

"Один абзац у нього виглядає скопійованим з попередньої праці. Більше таких випадків у нього не було. Напевно, це була одна помилка з його боку. У працях Шкарлета було дуже багато плагіату. Одна помилка у Лісового є, але її масштаб не такий, щоб його не призначати. Він визнає цю помилку", – сказала ВВС член профільного комітету Ради Наталя Піпа.

Згодом у МАН України повідомили, що Оксен Лісовий заявив про свою нульову толерантність до академічної недоброчесності. Міністр має намір відправити свою кандидатську дисертацію на кілька авторитетних експертиз.

Сам Лісовий згодом повідомив, що подав свою дисертація на перевірку.

"Свою дисертацію подав на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Не менше за інших чекаю на її результати. І, як уже казав, у разі виявлення будь-яких порушень нової культури академічної доброчесності, до формування якої від мене буде особлива увага, відмовлюся від наукового ступеня кандидата наук. Щойно отримаю висновок – публічно все оприлюдню", – йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що триматися за будь-які звання не збирається.

"Я прийшов у міністерство не для цього, а робити реформи та працювати на якісну освіту глобального рівня. Наукові ступені й відповідні доплати до них потрібні людям, які займаються наукою, а не іншими сферами діяльності", – додав він.

Голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак також подав свою дисертацію на перевірку щодо плагіату до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. У разі виявлення академічної недоброчесності він заявив, що відмовиться від наукового ступеня.

Так, очільник профільного комітету Сергій Бабак та новопризначений міністр освіти і науки Оксен Лісовий записали спільне відеозвернення. І розповіли про перший спільний крок до очищення системи.

Бабак наголосив, що вони з Лісовим починають очищення системи з себе. При цьому вже обговорили основні принципи освітньої політики, які підтримав президент.

"Ми з Оксеном Васильовичем в перший день сіли і проговорили основні принципи освітньої політики. Одним з них є принцип академічної доброчесності. Ми хочемо очистити систему, і для того щоб це зробити, ми почнемо з себе. Ми вже зробили перший крок і подали заяви до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на перевірку. Якщо будуть знайдені будь-які відхилення академічної доброчесності, ми готові відмовитись від наших наукових ступенів", – розповів Сергій Бабак. 

Що відомо про Оксена Лісового

Він народився 1972 року на Київщині у сім'ї дисидентів. Його батько Василь Лісовий був засуджений до семи років позбавлення волі в таборах суворого режиму та трьох років заслання за підтримку шістдесятників.

Оксен Лісовий закінчив Решетилівське художнє училище народних промислів (спеціальність – художник-кераміст), Київський державний інститут культури (спеціальність – бібліотечно-інформаційні системи).

Працював учителем Києво-Могилянського колегіуму, тренером із фехтування та підтримував діяльність громадської юнацької організації "Січ".

Перебував на керівній посаді в генеральній дирекції ВАТ "Укртелеком".

З 2010-го – директор Національного центру "Мала академія наук України".

У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював заснування першого Музею науки в України.

Автор понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року добровольцем пішов на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Водночас дистанційно продовжує виконувати обов'язки директора МАН України.

Читайте також:
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою
Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі