USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україні потрібно готуватися до мобілізації жінок, – радниця командувача Сухопутних військ

Наразі в українських збройних силах служать 65 тис. жінок, що приблизно на 40% більше, ніж у 2021 році
жінки-військові
Джерело: відкриті джерела

Україна має ухвалити політику призову жінок на військову службу за ізраїльським зразком, крім того, країна повинна готуватися до того, що в найближчі роки доведеться мобілізувати і жінок. Про це  заявила радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ Оксана Григор'єва в інтерв’ю The Times.

Так, за її словами, Україна повинна позбутися "старомодного менталітету" щодо жінок і прийняти політику призову жінок на військову службу за ізраїльським зразком.

"У нашій Конституції сказано, що обов’язок кожного українця – захищати свою Батьківщину, тому правильно, щоб служили і жінки. Нам потрібно готувати дівчат змалечку до захисту країни", – сказала Григор’єва.

За даними уряду, зараз в українських збройних силах служать 65 000 жінок. Це приблизно на 40% більше, ніж у 2021 році. Майже всі вони є добровольцями, оскільки обов'язкового призову для жінок не існує, хоча жінки, які мають медичну освіту, тепер зобов'язані зареєструватися у місцевому військкоматі.

Мобілізація жінок в Україні

Як наголосили в Центрі протидії дезінформації, питання мобілізації жінок в Україні не стоїть на порядку денному.

Там додали, що нині активно розповсюджується інформація, що в Україні нібито збираються внести зміни до законодавства щодо мобілізації жінок, але жоден закон, який стосується мобілізації, не передбачає мобілізації жінок.

"Питання мобілізації жінок сьогодні не є актуальним та не розглядається органами влади. Жінки можуть мобілізовуватися до Сил оборони України виключно добровільно. Інше - не планується" - підкреслили в ЦПД.

Новини за темою: Не мобілізація: В ЗСУ пояснили, як жінкам стати на облік

Нагадаємо, з 1 жовтня 2023 року набрали чинності зміни до закону, якими встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

Законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди