USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Обмежений тактичний здобуток: У ISW розповіли, чи дасть окупантам перевагу захоплення Мар'їнки

Ймовірно, російські війська контролюють більшу частину, якщо не всю Мар’їнку, додають аналітики
російські чоботи

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Ймовірне захоплення Росією Мар'їнки в Донецькій області є обмеженим тактичним здобутком РФ та не прогнозує будь-якого оперативного значного прогресу. Експерти вважають, що прогрес може статися у разі, якщо тільки російські сили значно покращать свою здатність здійснювати швидке механізоване просування вперед, а цьому немає жодних ознак. А от у РФ вже визнали захоплення Мар’їнки тактичною перемогою.

Оцінки ISW

"Ймовірне захоплення Росією Мар'їнки в Донецькій області являє собою обмежений тактичний виграш Росії і не прогнозує ніякого оперативно значущого просування вперед, якщо тільки російські війська не покращать свою здатність до швидкого механізованого просування вперед, чого вони не демонструють і не показують жодних ознак цього", – йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

За оцінками ISW, російські сили, ймовірно, контролюють більшу частину, якщо не всю Мар’їнку. Водночас візуального підтвердження повного захоплення РФ населеного пункту станом на 26 грудня не було.

До того ж аналітики зазначили, що з 24 лютого 2022 року російські війська просунулися у Мар'їнці приблизно на 3 км вглиб, і немає жодних ознак того, що швидкість просування російських військ до наступних населених пунктів, визначених як тактичні російські цілі, буде швидшою, особливо з урахуванням темпів виснаження.

"Захоплення Мар'їнки Росією послідувало за кількома місяцями незначних успіхів і не є результатом раптового швидкого механізованого російського наступу. З весни 2022 року російські війська не проводили жодної наступальної операції, яка призвела б до швидкого наступу, а можливості Росії з проведення механізованого маневру, необхідного для такого наступу, серйозно погіршилися. Російські війська нещодавно показали відсутність цих можливостей у невдалих хвилях масованих атак з метою захоплення Авдіївки і ці наступальні операції призвели до втрат бронетехніки, що спонукало російське командування перейти до наземних атак з використанням важкої піхоти", – пояснили ситуацію в ISW.

Там додають, що для ведення швидкої маневреної війни також потрібні боєздатні механізовані підрозділи, а російські підрозділи, які брали участь у захопленні Мар'їнки, в основному це були елементи погано навчених і менш ефективних підрозділів "ДНР".

Що говорять у РФ?

Аналітики відзначили, президент РФ Володимир Путін заявив, що захоплення Мар'їнки дозволить російським військам відтіснити ЗСУ від окупованого Донецька і створити ширший оперативний простір для російських сил.

Але.

"Невелике і повністю зруйноване місто не дає російським окупантам надійного плацдарму для проведення подальших наступальних операцій. Мар'їнка розташована менш ніж в кілометрі від лінії фронту і українські сили вже давно зміцнили багато прилеглих населених пунктів, які російські війська також намагаються захопити", – зауважують експерти.

Разом з тим багато російських мілблогерів визнали захоплення Мар'їнки тактичною перемогою та стверджували, що це дозволить російським військам проводити наступ у напрямку населених пунктів до 15 км на захід від Мар'їнки в найближчі тижні та місяці, загрожуючи українським наземним комунікаціям.

Позиція України

Головнокомандувач ЗСУ Залужний напередодні зауважив, що Мар'їнка трималась майже два роки, але її знищували "вулиця за вулицею, будинок за будинком", а самі російські війська діяли в Мар'їнці, як і в Бахмуті Донецької області.

Залужний також пояснив, що українські війська відійшли від міста: у деяких місцях окопалися на околицях Марʼїнки, а в інших – трохи далі.

"Ми захищаємо кожен клаптик нашої землі. Кожен клаптик. Але коли на цьому вузенькому клаптику ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із камінням, із землею, із нашими бійцями... Життя наших бійців нам важливіше", – додав він.

А самої Мар'їнки, що на Донеччині, більше немає – росіяни стерли українське місто із лиця землі.

Що відомо про Мар'їнку Донецької області

Мар'їнка – місто у Покровській громаді Донецької області. Бої за Мар'їнку точаться з 2014 року. З початку повномасштабного вторгнення інтенсивність атак зросла, місто перетворили на руїни. Тут не залишилось жодної вцілілої будівлі. До повномасштабного вторгнення у Мар’їнці проживало близько 10 тисяч людей. На початку листопада 2022 року поліція Донеччини повідомила, що евакуювала всіх мешканців міста Мар'їнка.

Нині через місто проходить лінія фронту.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"