USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Новим генсеком НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте

Рютте почне виконувати свої функції генерального секретаря з 1 жовтня 2024 року
Рютте
Рютте
Джерело: відкриті джерела

Новим генеральним секретарем НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте. Посли блоку офіційно затвердили політика на цю посаду, поінформували в пресслужбі Північноатлантичного альянсу.

"Рютте почне виконувати свої функції генерального секретаря з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень нинішнього генсека Єнса Столтенберга після десяти років перебування на чолі альянсу", – йдеться в повідомленні.

Термін повноважень генерального секретаря НАТО становить чотири роки, після чого може відбутися повторне призначення.

Зауважимо, Єнс Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Друга каденція завершилася 30 вересня 2022 року, проте через російське вторгнення в Україну повноваження посадовця кілька разів продовжували. Востаннє – влітку 2023 року, хоча сам Столтенберг зізнавався, що не хоче цього.

Що передувало?

20 червня президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що поінформував союзників щодо НАТО про зняття своєї кандидатури на посаду генерального секретаря організації. 

Під час засідання Вищої ради оборони країни Йоганніс попросив членів висловити свою думку щодо кандидатури Марка Рютте на пост генерального секретаря альянсу. Останні висловилися за підтримку Румунією кандидатури прем'єр-міністра Нідерландів.

Таким чином, Румунія стала останньою країною, яка зняла свої заперечення щодо кандидатури Рютте на посаді генсека НАТО.

Новини за темою: НАТО узгодило план посилення допомоги України

Що відомо про Рютте?

Марк Рютте (нар. 14 лютого 1967, Гаага, Нідерланди) – нідерландський політик, лідер Народної партії за свободу і демократію з 2006-го по 2023 рік.

Також посадовець очолював фракцію Народної партії за свободу й демократію в другій палаті Генеральних штатів.

Водночас Рютте найдовше обіймав прем’єрську посаду у сучасній історії Нідерландів. Уперше став очільником уряду у 2010 році і у серпні 2022 року перевищив термін попереднього "рекордсмена" Рууда Лубберса, який був прем’єром з кінця 1982 року до кінця літа 1994 року.

Що значить призначення Рютте для України?

А якою може бути ця зміна на посаді генсека НАТО для України? Наприклад, газета The Guardian писала, що нідерландський політик вступає на посаду у складний час для альянсу, тоді як "Україна стикається з безжальними російськими бомбардуваннями у її східних регіонах, а скептик щодо альянсу Дональд Трамп змагається за ще один термін у Білому домі".

Журналісти стверджують, що Рютте є неабияким прихильником України та швидко заручився підтримкою ключових країн військово-політичного блоку, включаючи Сполучені Штати Америки, Велику Британію, Францію та Німеччину.

Водночас Politico вказували, що важливим активом Рютте є те, що він має добрі стосунки з Трампом та спроможний домовитись і з демократами, і з республіканцями. Оглядачі медіа пригадали, як колись Рютте отримав похвалу Трампа, який сказав: "Мені подобається цей хлопець!". Тож все це, за оцінками аналітиків, має піти Україні на користь.

Читайте також:
Україна скоро може отримати перший літак F-16: Нідерланди дали дозвіл на експорт 24-х винищувачів Україна скоро може отримати перший літак F-16: Нідерланди дали дозвіл на експорт 24-х винищувачів
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Новим очільником ДСНС став Андрій Даник Новим очільником ДСНС став Андрій Даник