USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Сенат США представив новий законопроєкт щодо допомоги Україні на понад 60 млрд доларів

Голосування за законопроєкт запланували на середу, 7 лютого
Байден під час візиту у Київ

Байден у Києві

Джерело: Уніан

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликає сенаторів якнайшвидше проголосувати за двопартійну угоду про національну безпеку, представлену Сенатом. У законопроєкті на допомогу Україні передбачили 60 млрд доларів, йдеться в заяві Байдена.

Пакет на суму 118 мільярдів доларів поєднує політику захисту кордонів США, допомогу Україні та Ізраїлю. Зокрема, на допомогу Україні передбачили 60,1 млрд доларів і понад 14 млрд доларів – на підтримку Ізраїлю.

"Ми досягли згоди щодо двопартійної угоди про національну безпеку, яка включає найжорсткіший і найсправедливіший набір прикордонних реформ за останні десятиліття. Я рішуче підтримую її. Рішення про національну безпеку також стосується двох інших важливих пріоритетів – дозволить США продовжувати нашу життєво важливу роботу разом з партнерами по всьому світу, відстоювати свободу України і підтримувати її здатність захищатися від російської агресії", – зауважив Байден.

Документ також передбачає фінансування гуманітарної допомоги на операції в Червоному морі та на Тайвані.

"Ця угода також надає Ізраїлю те, що йому потрібно для захисту свого народу і захисту від терористів ХАМАС. І забезпечить життєво необхідну гуманітарну допомогу для палестинського народу", – додав американський лідер.

Основна відмінність у новій пропозиції полягає в тому, що понад 13 мільярдів доларів виділили на безпеку кордонів, що було головним предметом суперечок під час багатомісячних переговорів у Сенаті.

Республіканці критикували адміністрацію Байдена за її поведінку на кордоні, через який за останні місяці перетинається рекордна кількість мігрантів. Демократи заперечують, що президенту потрібні додаткові виконавчі повноваження, щоб запровадити більш агресивну охорону кордонів.

"Закликаю Конгрес зібратися разом і швидко ухвалити цю двопартійну угоду. Дайте її мені на стіл, щоб я міг негайно підписати її як закон", – сказав Байден.

Водночас лідер більшості в Сенаті Чак Шумер пояснив, що голосування за законопроєкт заплановано на середу, 7 лютого.

Публікація документа знаменує невелику перемогу для учасників переговорів у Сенаті, які місяцями ходили туди-сюди, намагаючись укласти угоду, пишуть західні ЗМІ.

"Я знаю, що переважна більшість сенаторів хочуть це зробити, і для швидкого просування знадобиться двопартійна співпраця. Сенатори повинні заглушити шум від тих, хто хоче провалу цієї угоди заради своїх власних політичних завдань", – сказав Шумер у заяві після публікації пропозиції. 

Щойно поплескування в Сенаті завершиться, пропозиція зіткнеться з наступною великою битвою, припускають журналісти.

Раніше

Напередодні в адміністрації президента США Джо Байдена розкритикували намір Палати представників відправити на голосування законопроєкт про підтримку Ізраїлю без допомоги Україні. Про це йдеться у заяві речниці Білого дому Карін Жан-П'єр.

У документі зазначається, що протягом декількох місяців адміністрація працювала з двопартійною групою сенаторів над угодою про національну безпеку, яка захистить кордон США і надасть підтримку Україні та Ізраїлю.

"Саме тоді, коли законодавчий проєкт вже майже готовий, республіканці в Палаті представників вдаються до цинічного політичного маневру. І безпека Ізраїлю не повинна бути політичною грою", – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу