USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ презентувало Міноборони

Як пілотний проєкт вона запрацює в кількох областях України вже з лютого 2025 року
харчування ЗСУ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Нову модель забезпечення харчуванням Збройних сил України презентувала закупівельна агенція Міністерства оборони "Державний оператор тилу". Як пілотний проєкт вона запрацює в кількох областях країни вже з 2025 року, повідомили в пресслужбі відомства.

У Міноборони зазначили, що з планом уже ознайомили потенційних постачальників, виробників та дистрибʼюторів.  А головне завдання нового підходу полягає в тому, щоб забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, і підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

"З лютого 2025 року діятимуть дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання", – пояснив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Пілотний проєкт, кажуть в оборонному відомстві, діятиме протягом року в Києві, Київській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Кіровоградській областях.

Які це будуть зміни?

Зміни в основному стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

Зокрема постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Визначать і зафіксують граничну вартість каталогу.

Також за більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики "Державного оператора тилу" планує обирати виробників, яких будуть контрактувати постачальники.

Уже за рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ же зможе поставити їх у чорний список за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності

Разом з тим вся продукція проходитиме через розподільчий центр і лише тоді її відправлятимуть на військові частини. До такого додаткового етапу контролю якості долучатимуть експертів "Державного оператора тилу".

"Це новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань", – резюмують у Міноборони.

Новини за темою: Україна розробила сухпайки за стандартами НАТО: Що туди входить

Додамо, у серпні Міністерство оборони переуклало контракти на постачання харчів для військових і це дозволило знизити ціни на продукти. Наприклад, яйця коштують 2,40 гривні за штуку в тилових регіонах і 3 гривні на фронті. Так, "Держоператор тилу" продовжує переукладати контракти на харчування військових у тих регіонах, де попередні постачальники не впоралися зі своїми обов'язками й не забезпечили військових якісним харчуванням за конкурентними цінами.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції