USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Німеччина зупиняє фінансування військової допомоги Україні, – ЗМІ

Йдеться про нові заявки. Вже виділена допомога має надійти Україні в повному обсязі
Бундестаг, Німеччина
Бундестаг
Джерело: відкриті джерела

Німеччина планує урізати бюджетні розтрати, зокрема додаткове фінансування допомоги для України. Про це пише Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Зазначається, що йдеться про нові заявки від Міністерства оборони ФРН щодо військової допомоги Києву. Вони тепер нібито не затверджуватимуться на вимогу канцлера Олафа Шольца.

Водночас уже схвалена допомога більшою мірою має надійти в Україну.

Як пише FAZ, річ у тім, що уряд Німеччини має намір перейти до схеми великої економії. Про це попросив міністр фінансів Крістіан Лінднер у листі до міністра оборони Бориса Пісторіуса.

Новини за темою: Вибухи на Nord Stream: У Німеччині видали перший ордер на арешт українця

За словами одного зі співрозмовників видання, який є членом уряду, Берлін більше не може давати Україні обіцянок щодо допомоги.

Це підтверджують і в бюджетному комітеті Бундестагу: зараз "нові замовлення для України не розміщуються, оскільки вони більше не фінансуються".

Що це означає для України?

За даними видання, фінансування вже зупинилося і це може позначитися на самій Україні, адже заплановану військову підтримку планують скоротити майже вдвічі наступного року, а потім зменшити до менш ніж десятої частини від нинішньої суми у 2027 році.

При цьому варто зазначити: в листі Лінднера йдеться, що він не очікує раптового скорочення коштів для України. Але гроші тепер надходитимуть не з федерального бюджету, а із заморожених активів російського центрального банку.

Новини за темою: Німеччина не проти застосування Україною танків Leopard у боях в Курській області

Як відомо, західні країни конфіскували близько 300 мільярдів доларів російських коштів після початку повномасштабної війни в Україні. Країни G7 на своєму саміті в Італії вирішили використати надходження від цих грошей для фінансування 50-мільярдного кредиту для Києва.

Раніше Reuters писав про плани Берліна скоротити військову допомогу Україні на 2025 рік, оскільки німецький ВПК не встигає поповнювати власні запаси.

Німеччина наразі є лідером серед країн ЄС за відправленою допомогою Україні. До прикладу, нещодавно Берлін передав Україні черговий пакет озброєння, до якого увійшли танки Leopard, боєприпаси, дрони, польовий госпіталь та інше.

Читайте також:
На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро
Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором 70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком