USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росіяни, ймовірно, можуть наступати в районі Золочева та Богодухова, – західні аналітики

Не виключають експерти загострення ситуації й в районі Сумщини
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Концентрація російських військ у 90 км від Харкова, наймовірніше, має кілька цілей: зафіксувати сили ЗСУ в цьому районі та підготуватися до наступальних операцій. А також розширити російський плацдарм в зоні міжнародного кордону на північному сході України, зокрема, почати наступ в районі Золочева чи Богодухова Харківської області, припускають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти посилаються на заяву президента Володимира Зеленського, що російські війська готуються до нових наступальних дій і зосереджують угруповання неуточненої чисельності біля кордону з Україною в 90 кілометрах на північний захід від Харкова. Йдеться про західну частину Бєлгородської області РФ поблизу кордону з Україною: найімовірніше, Зеленський мав на увазі район між населеними пунктами Грайворон – Борисівка – Пролетарський.

"Є супутникові зображення цього району, які дозволяють припустити розширення діяльності російських військ на базах і складах у населених пунктах в цьому районі протягом останніх тижнів. Однак поточні масштаби можливої ​​концентрації російських військ у районі Грайворон – Борисівка – Пролетарський залишаються неясними", – вважають аналітики.

Водночас стверджують, що скупчення окупаційних сил на цій ділянці надасть військам РФ можливість розпочати наступальні операції у кількох варіантах:

  • чи на південь у напрямку Золочева та Богодухова – двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 км від міжнародного кордону;
  • чи на захід у напрямку населених пунктів вздовж траси Р-45, що сполучає Богодухів з містом Суми.

До того ж, за словами експертів, росіяни могли б вести наступальні операції в одному або в обох цих напрямках. І концентрація окупаційних сил в цих районах могла б змусити ЗСУ перекинути живу силу та техніку на більшу ділянку уздовж кордону в Харківській та Сумській областях, зазначають в ISW.

Військові аналітики додають, що російська армія зараз доводить до запланованої чисельності своє угруповання військ "Північ" у районі міжнародного кордону. Ймовірно, Росія буде здатна розпочати лише обмежені наступальні дії на напрямку Суми – Харків, доки її угруповання військ "Північ" не наблизиться до цієї кінцевої запланованої чисельності.

"Проте навіть обмежені наступальні операції РФ в цих районах створять тиск, який розтягне українську живу силу та техніку вздовж ще ширшої лінії фронту та, можливо, дозволить російським військам створити тактичні плацдарми для підтримки подальших операцій або на північний захід від Харкова, або в напрямку міста Суми. І навіть досягши верхньої межі заявленої кінцевої чисельності, не матиме необхідної кількості живої сили для проведення успішної операції з охоплення, оточення чи захоплення таких міст, як Харків або Суми", – переконані експерти.

Обстановка з наступами

Слід нагадати, що, за даними Міністерства оборони Великої Британії, Україна стабілізувала наступ окупантів на Харківському напрямку. Імпульс Росії стримав український опір, однак окупанти продовжують атакувати Вовчанськ, ЗСУ відбивають більшість атак.

У розвідці додають, що росіяни, ймовірно, контролюють село Бугруватка на півночі Харківської області і намагаються встановити контроль над сусідньою переправою через річку Сіверський Донець. Це загрожує флангу та тилу українських сил, що обороняються у самому Вовчанську.

Крім того, нещодавно очільник ГУР МО України Кирило Буданов заявляв, що ситуація у Харківській області "на межі" і "з кожною годиною наближається до критичної". І прогнозував наступ росіян в напрямку Сум.

Метою Росії в цьому загостренні глава української розвідки називав відтягування наших сил з інших напрямків. Поки що це вдається. Втім, Україна зможе стабілізувати фронт протягом наступних кількох днів. Але далі, казав Буданов, РФ розпочне наступати на Сумщині.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі