USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нідерланди готують новий позов проти Росії у справі збитого "Боїнга" на Донбасі

Нідерланди підраховують збитки, які витратили на ліквідацію наслідків збитого росіянами літака
Боїнг MH17
Боїнг MH17
Джерело: відкриті джерела

Нідерланди витратили 166 млн євро на ліквідацію наслідків збитого росіянами літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 над окупованою частиною Донецької області у 2014 році. Цей рахунок хочуть виставити Росії. Про це пише  DeStentor.nl.

Рахункова палата заявила, що розслідування щодо злочинців обійшлося в 53 мільйони євро. Також Нідерланди витратили 365 євро на чистку плюшевих іграшок загиблих дітей. Уряд звернувся до Рахункової палати з проханням підготувати витрати на допомогу Нідерландам у справі про державну відповідальність проти Росії.

Вона зараз перебуває на розгляді в Міжнародній організації цивільної авіації. Нідерланди та Австралія порушили цю справу, щоб, можливо, подати позов про відшкодування збитків проти росіян.

Рахункова палата наголошує, що йдеться про проміжну позицію, це буде оновлюватися щороку. За 2023 рік буде додано щонайменше 16,5 млн євро. Цю суму держава виділила як компенсацію родичам загиблих.

"Цю компенсацію було призначено тому, що вкрай сумнівно, що злочинці, засуджені нідерландським судом, коли-небудь дійсно виплатять цю суму. Троє чоловіків, двоє росіян і українець, були засуджені до довічного ув'язнення торік за причетність до катастрофи літака. Вони не сидять у в'язниці, а перебувають десь у Росії", – пише видання.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте подякував уряду за звіт і назвав його кроком до справедливості.

"Ця доповідь може призвести до обґрунтованої вимоги компенсації в судовому процесі Нідерландів проти Росії", – заявив він.

Нагадаємо, суд засудив до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна колаборантку та особисту інформаторку генерал-майора ГРУ Сергія Дубінського на прізвисько "Хмурий", який причетний до збиття "Боїнга" МН17 у липні 2014 року. 

Читайте також:
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені цінні археологічні артефакти Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені цінні археологічні артефакти
Нідерланди оголосили про новий пакет військової допомоги Україні Нідерланди оголосили про новий пакет військової допомоги Україні