USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується

З 2025 року така підготовка буде запроваджена у вищих навчальних закладах
ЗСУ

Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

У новому законопроєкті №10449 про мобілізацію прописано норми щодо скасування строкової служби на користь загальної військової підготовки, а також обов’язкового навчання, зокрема протягом двох-трьох місяців перед відправкою на фронт. Розбираємось, що воно таке.

Тобто строкової служби більше не буде, натомість обов’язкове навчання мають пройти громадяни у віці від 18 до 24 років. Попередньо, місце та час підготовки можна буде обрати самому. У мирний час його термін складатиме п’ять місяців, у воєнний час – три. При цьому за людиною зберігатиметься робоче місце.

З 2025 року така підготовка буде запроваджена у вищих навчальних закладах.

Важливо! До цього виду військової служби не залучатимуться громадяни, які пройшли базову загальновійськову підготовку у ВНЗ.

Незалежно від того, пройшли чи не пройшли військовий вишкіл громадяни, вони отримують відстрочку від мобілізації до досягнення 25 років.

Також у першому читанні нардепи ухвалили норму, згідно з якою з 2025 року запроваджується базова загальновійськова підготовка для громадян, які планують вступити:

  • на державну службу, обійняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) – у навчальних частинах (центрах) Збройних сил України;
  • на службу в поліцію – у навчальних частинах (центрах) Міністерства внутрішніх справ України.

Строковиків звільнять у запас вже у квітні – травні цього року

Передувало запровадженню такого виду військової підготовки рішення Верховної Ради України, яке вона ухвалила 23 лютого. Воно передбачає демобілізацію військових строкової служби.

Вже через три дні Зеленський підписав закон про демобілізацію військових строкової служби.

Згодом стало відомо, що українських військовослужбовців строкової служби у квітні – травні цього року звільнять у запас зі Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту та інших створених військових формувань.

Також Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України президент доручив забезпечити перевезення строковиків із дотриманням вимог безпеки.

Нагадаємо

Завтра Комітет з нацбезпеки Верховної Ради завершить розгляд законопроєкту про мобілізацію. Які ще точно пункти можуть бути прописані у законі, говорити поки зарано, адже за схвалені чи не схвалені комітетом правки ще мають проголосувати нардепи.

Ще з першого читання проєкт закону передбачав удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Крім того, у першому читанні було прописано норму, згідно з якою виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби. Проте її, ймовірно, виключать, адже такий пункт вже ухвалений окремим законом.

Було встановлено і підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Комітет поки підтримав таку правку до другого читання, проте із прописом "за рішенням президента". Чи проголосують за це у парламентській залі – теж невідомо.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом