USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Рада ухвалила законопроєкт Зеленського про демобілізацію строковиків

"За" проголосували 319 депутатів
Верховна Рада України_2

Верховна Рада України

Джерело: Офіс Президента

Верховна рада України підтримала за основу і в цілому законопроєкт №11035 про демобілізацію військових строкової служби. Про це повідомили нардепи Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк.

"За" законопроєкт проголосували 319 депутатів.

У кінцевому вигляді до законопроєкту було внесено норму про відстрочку строковиків від подальшої мобілізації на 12 місяців із дня звільнення в запас.

Як ми писали, вчора президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про демобілізацію військових строкової служби. Відповідний законопроєкт з'явився на сайті парламенту.

"Військовослужбовці строкової служби, строк яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки, звільняються з військової служби в запас у строки, визначені указом президента України", – йдеться у законопроєкті, пояснення якого публікує нардеп Олексій Гончаренко в Telegram.

Таким чином, у законопроєкті не вказані конкретні терміни. Вони встановлюватимуться указом президента.

Кабінету міністрів у разі ухвалення законопроєкту буде доручено привести свої нормативно-правові акти у відповідність, а також забезпечити проведення такої ж процедури міністерствами та іншими центральними органами влади.

Як відомо, після введення воєнного стану в Україні строковики, згідно з рішенням, були залишені на військовій службі. А з 1 серпня ті, у кого спливає термін служби за призовом, можуть добровільно мобілізуватися в армію.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Прийнятий документ виключає строкову військову службу як вид військової служби та звільняє зі служби у запас всіх військовослужбовців строкової військової служби. Натомість пропонується базова військова підготовка: люди віком 18–24 роки самостійно обиратимуть, коли її пройти. Вона займатиме максимум п’ять місяців. При цьому за людиною зберігатиметься робоче місце.

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters