USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ

В ГУР розповіли, що Росія зімітувала атаку дронів на Запорізьку атомну електростанцію і спробувала звинуватити Україну
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС
Джерело: Facebook

На навчально-тренувальний центр ЗАЕС, який знаходиться на прилеглій до атомної станції території, здійснив атаку безпілотник. Про це повідомили в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Зазначається, що Запорізька атомна електростанція повідомила фахівців МАГАТЕ, що сьогодні навчально-тренувальний центр ЗАЕС зазнав атаки БпЛА. Так, повідомлення про вибух відповідає спостереженням групи агенції.

"Цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає, але останній інцидент знову підкреслює надзвичайно серйозну ситуацію", – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Що кажуть в ГУР?

Представник ГУР МО України Андрій Юсов в ефірі телемарафону повідомив, що окупанти вирішили зімітувати удар дронами по ЗАЕС і спробували звинуватити у цьому Україну.

За його словами, наразі відбувається чергова хвиля провокацій з боку РФ щодо Запорізької АЕС і у цьому немає нічого нового. Метою ж таких провокацій є звинувачення України.

"Є відповідні фото та відео розміщення там військ та важкої техніки, мінування території станції, регулярного запуску з території станції БпЛА, в тому числі ударних і камікадзе, мінометні обстріли та обстріли з РСЗВ… Сьогодні вирішили за допомогою FPV-дронів імітувати обстріл начебто з боку України", – зазначив Юсов.

Він також наголосив, що позиція України лишається незмінною – жодних військових дій чи провокацій щодо ядерних об'єктів.

Атака безпілотників по ЗАЕС

Нагадаємо, 7 квітня МАГАТЕ повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території та одному із захисних куполів Запорізької атомної електростанції.

Росіяни звинуватили в атаках Сили оборони, однак у ГУР відкинули звинувачення окупантів.

Що нині відбувається на Запорізькій АЕС?

Запорізька атомна електростанція має шість реакторів ВВЕР-1000 В-320 радянської конструкції з водяним охолодженням і водяним теплоносієм, що містять уран-235, а також відпрацьоване ядерне паливо на об'єкті. На сьогодні реактори №1, 2, 5 і 6 перебувають у стані "холодної зупинки", реактор №3 зупинено на ремонт, а реактор №4 – у стані так званої "гарячої зупинки".

Окупанти захопили станцію 4 березня 2022 року разом із містом-супутником Енергодаром. Відтоді АЕС перебуває у зоні ризику бойових дій та неодноразово знеструмлювалася через бойові дії. Так, 4 квітня внаслідок російських обстрілів з артилерії відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна". Через неї ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

Також додамо, що 23 березня Запорізька атомна електростанція опинилась на межі блекауту. Окупанти пошкодили лінію, що живить станцію, наразі все вже відновили. Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції.

Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild