USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Нацбанк знижує облікову ставку до 13%

Водночас ціновий тиск внаслідок війни зберігатиметься, також НБУ очікує пришвидшення інфляції в другому півріччі
облікова ставка

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

З 14 червня Національний банк України знижує облікову ставку з 13,5% до 13%. У прогнозах – інфляція пришвидшиться до кінця року, однак залишатиметься помірною, йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

У банку пояснюють, що за останні місяці гривневі заощадження залишалися затребуваними. А дохідність військових облігацій і гривневих депозитів захищала заощадження від інфляції, тож попит на них зберігається. І таке зниження облікової ставки відповідає макропрогнозу регулятора.

"Російська агресія, що триває вже третій рік, завдає Україні значних економічних втрат і надалі підживлює ціновий тиск. НБУ припускає зниження безпекових ризиків та нормалізацію умов для функціонування економіки впродовж наступних років, однак подальший характер війни та реальні терміни її завершення залишаються основними чинниками невизначеності. Тривала війна високої інтенсивності, що виснажуватиме країну, є основним ризиком для економіки", – зазначає Нацбанк.

Тим часом приріст гривневих коштів українців на банківських депозитах строком від трьох місяців є стабільним. Разом з тим зростають вкладення громадян у гривневі військові облігації.

Тож усе це дало змогу НБУ знизити облікову ставку до 13%. Це має добре вплинути на захист гривневих заощаджень від інфляції і сприяти подальшому пожвавленню кредитування. А це, наголошують в регуляторі, важливо для відновлення економіки.

Водночас ціновий тиск внаслідок війни зберігатиметься, також очікується пришвидшення інфляції в другому півріччі. Тому Національний банк намагатиметься зберегти помірну інфляцію цього року і повернути її до цільового діапазону 5% в наступні роки.

"У разі зміни балансу ризиків для інфляції та стійкості валютного ринку НБУ може переглянути прогнозну траєкторію облікової ставки", – констатують в Нацбанку.

Що таке облікова ставка?

Облікова ставка НБУ – це норма відсотка, що стягується Національним банком України при рефінансуванні комерційних банків.

Є монетарним інструментом, за допомогою якого Нацбанк встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів.

Зниження облікових ставок в умовах повномасштабної війни розпочалося у липні 2023 року, тоді НБУ знизив ставку до 22%. У вересні ставку зменшили до 20%, у жовтні – до 16%, у грудні – до 15%.

Останнє зниження облікової ставки з 14,5% до 13,5% було схвалено 25 квітня.

Читайте також:
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість
Боротьба з Боротьба з "дропами": Коли почне діяти та які обмеження запровадять
До кінця тижня Нацбанк має намір фіналізувати обмеження р2р-переказів щодо боротьби зі схемою До кінця тижня Нацбанк має намір фіналізувати обмеження р2р-переказів щодо боротьби зі схемою "дропів"