USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ

За операціями з купівлі безготівкової валюти клієнтами частка угод в євро впритул наблизилася до 50%
Гривня - долар
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро. Це пояснюють тим, що більшість операцій банків з клієнтами відбувається в євро. Про це інформує Національний банк України.

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків на засіданні 28 лютого 2024 року провела перший періодичний огляд індикаторів валютного ринку (офіційного курсу гривні до іноземних валют, облікової ціни банківських металів і довідкового значення курсу гривні до долара США).

Зазначається, що валютна структура угод на валютному ринку України підтверджує статус долара як основної курсоутворюючої валюти. Водночас частка угод в євро постійно зростає, особливо в операціях банків з клієнтами.

Зокрема, за операціями з купівлі безготівкової валюти клієнтами частка угод в євро упритул наблизилася до 50%.

"Продовження цієї тенденції з урахуванням євроінтеграційних прагнень України може вже в недалекому майбутньому актуалізувати питання доцільності переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки", – йдеться у повідомленні.

На думку членів Ради оверсайту, учасники ринку вже відчувають потребу в розрахунку індикатора довідкового значення курсу гривні до євро станом на 12 годину.

Також додатково Рада оверсайту погодила питання скасування необхідності надсилання окремого повідомлення про встановлення офіційного курсу гривні та розрахунку облікової ціни банківських металів абонентам системи електронної пошти НБУ.

"Ця норма була введена до широкого розповсюдження сучасних інформаційних каналів, наразі є застарілою та не відповідає принципу рівного та одночасного доступу всіх учасників ринку до інформації про індикатори валютного ринку", – зазначається у публікації.

Для довідки

Періодичний огляд індикаторів валютного ринку – це спеціальна процедура, метою якої є оцінка наявності структурних зрушень на ринку.

Періодичний огляд здійснює Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків. Вперше він був проведений у лютому 2024 року. Надалі цей огляд планується проводити щопівроку – не пізніше лютого та серпня відповідно.

Раніше ми повідомляли, що Національний банк України вже цього року планує провести відкрите тестування е-гривні, до якого зможуть долучитися всі охочі.

Читайте також:
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку