USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

НАТО не планує відправляти війська в Україну, – генсек

Альянс і надалі підтримуватиме Україну, проте без втручання військ
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відреагував на заяву президента Франції Емманюеля Макрона про те, що сухопутні війська альянсу нібито можуть перекинути в Україну для допомоги проти російського наступу. Про це передає Associated Press.

Столтенберг заявив, що такий план навіть не розглядають і навряд чи розглянуть у найближчій перспективі.

"Альянс не планує надсилати військові частини в Україну на тлі повідомлень про те, що деякі західні країни, можливо, розглядають можливість введення військ у спустошену війною країну", – сказав він.

Генсек зазначив, що блок і надалі підтримуватиме Україну, проте без втручання військ.

"Немає жодних планів щодо розміщення військ НАТО на території України", – додав Столтенберг.

Що сказав Макрон?

Президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що під час Конференції на підтримку України у Парижі обговорювалася можливість відправки сухопутних військ західних країн в Україну.

При цьому зазначив, що усі лідери згодні з фактом, що не бажають вступати у війну з "російським народом", а також висловили намір дотримуватись стримування ескалації, як вони це роблять від початку вторгнення Росії в Україну.

Що кажуть у Чехії та Польщі?

Прага та Варшава не розглядають можливість надсилання військ в Україну. Про це заявили прем’єр-міністри країн, передає Reuters.

"Я переконаний, що ми повинні розвивати шляхи підтримки, якими ми стали на шлях після агресії Росії... Я вважаю, що нам не потрібно відкривати якісь інші методи чи шляхи", – сказав прем’єр Чехії Петр Фіала, зазначивши, що зараз у центрі уваги – військова допомога, а також гуманітарна та економічна підтримка.

"Польща не планує вводити свої війська на територію України... Я думаю, що не варто сьогодні спекулювати, чи будуть обставини, які можуть змінити цю позицію", – заявив прем’єр Дональд Туск.

Плани України на 2024 рік

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна має план на 2024 рік, який дасть результат на фронті.

Водночас міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін зазначив, що українська оборонка за 2023 рік зросла у шість разів і понад половину цих можливостей уже законтрактовано.

Також торік Україна наростила виробництво боєприпасів, а цього року – нарощує виробництво снарядів.

Читайте також:
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, - ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, - ЗМІ
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Президентка Європарламенту прогнозує, що переговори про членство України в ЄС почнуться у червні Президентка Європарламенту прогнозує, що переговори про членство України в ЄС почнуться у червні