USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Наскільки конфіскація авто п’яних водіїв допоможе ЗСУ

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №9076, яким пропонується збільшити штрафи за повторне протягом року керування авто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння до 51 тисячі гривень, узаконити конфіскацію автомобілів для потреб Сил оборони та збільшити заборону на водіння до п'яти років. За рахунок підвищених штрафів та конфіскації планується знизити кількість ДТП та досягти справедливого підходу до забезпечення автомобілями Збройних сил України. Але чи вдасться?
Авто війна
Джерело: UWN

У 2022 році в Україні сталося понад 18,5 тисячі ДТП, внаслідок яких 2791 громадянин загинув, у тому числі 125 дітей. Ще 23 145 людей були травмовані, з них – 2978 дітей. Смертність на дорогах вражає, навіть на фоні війни і втрат наших захисників на фронтах.

Серед основних причин ДТП – перевищення швидкості, порушення правил маневрування, проїзду перехресть, пішохідних переходів, виїзд на смугу зустрічного руху, в тому числі керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння, які призвели до загибелі 91 людини та травмуванню 1031 людини.

Якщо смертність у "п’яних ДТП" вас не вражає, то є інша статистика: п’яні водії щороку спричиняють близько п'яти тисяч ДТП – кожна четверта аварія в країні стається через алкоголь.

До речі, через війну минулого року зменшилася як загальна кількість ДТП, так і кількість смертей через оковиту. У 2021 році у "п’яних ДТП" загинули 113 осіб. Але хай це не вводить в оману, навряд чи можна говорити про підвищення свідомості громадян – скоріше про зменшення населення, кількості авто на дорогах, комендантську годину.

Не будемо зачіпати тему штрафів і заборони на водіння – як показала практика, навряд чи ці фактори, які і зараз доволі відчутні (за повторне протягом року керування авто під "мухою" штраф 34 тисячі гривень, за третє – 51 тисяча), можуть суттєво вплинути на ситуацію. П'ять тисяч "п’яних ДТП" було що у 2019 році, що у 2021-му.

Поговоримо про конфіскацію. Чи зможе вона допомогти ЗСУ?

Забирати авто на потреби оборони можна і зараз

Під час воєнного стану влада вже може вилучати цивільні авто на потреби оборони країни. Право власності на вилучений автомобіль фізична чи юридична особа не втрачає – після війни авто їй мають повернути (або рештки, які від нього залишаться). Навесні минулого року військові адміністрації видали укази, що будуть забирати авто водіїв, яких правоохоронці зловлять п’яними за кермом, на потреби ЗСУ. Але ця ідея не злетіла.

Наприклад, у Тернопільські області для потреб армії передали 36 авто, але доволі швидко 34 повернули, хоча за березень – квітень на арештмайданчики відправили понад 200 машин. Приблизно така ж статистика на Рівненщині, Хмельниччині, Буковині. На Волині у квітні – червні склали 850 протоколів на водіїв у стані алкогольного сп’яніння, і… жодна машина не поїхала на потреби ЗСУ. Голови військових адміністрацій просто не підписували накази на передачу.

Причин дві: навряд чи ЗСУ дуже допомогли б легкові авто, зате у разі пошкодження чи знищення майна влада мусила б заплатити власнику компенсацію.

Новини за темою: Попит на вживані іномарки скоротився вдвічі. "Укравтопром" назвав топмоделі лютого

У червні відбулись зміни у законодавстві і відтоді для потреб військових вилучали лише повнопривідні авто, і це теж були малочисельні випадки.

Зараз же законом пропонується інший механізм. Конфіскація не передбачає компенсації. Рішення про конфіскацію має винести суд, а рішення про передачу авто до ЗСУ, Нацгвардії та інших Сил оборони підписує голова військової адміністрації. Якщо зараз авто можуть вилучити лише на третьому за рік потраплянні на підпитку до рук правоохоронців, то за новою редакцію – на другому.

Нацполіція підтримує, але є нюанс

Заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький підтримує таку ініціативу народних депутатів.

"В середньому ми реєструємо десь 130 тисяч випадків керування транспортними засобами в стані сп’яніння вперше протягом року, вдруге – це значно менша цифра, проте вона висока. Я вважаю, що навіть один раз – це вже багато. В контексті законопроєкту, я підтримую цю ідею, особливо якщо подивитися на досвід Латвії, яка зараз рухається до того, щоб зараз забирати автівки за керування в стані сп’яніння і передавати їх нам на ЗСУ. Думаю, що суспільство давно вже згодне з тим, що керування авто у стані сп’яніння  – це те правопорушення, яке не заслуговує на будь-яку толерантність", – сказав UWN Олексій Білошицький.

Нещодавно Сейм Латвії ухвалив зміни в законодавстві, які дозволяють передавати конфісковані у п’яних водіїв транспортні засоби на потреби української армії. І до того ж це можуть бути не лише самі автомобілі, але також кошти, вилучені з їх продажу.

Новини за темою: Податок на розкіш в Україні: За які автомобілі потрібно сплатити у 2023 році

Але, як завжди, є нюанси. "Є технічне питання. В проєкті закону прописується, що транспортні засоби мають забиратися у власника, а ми знаємо, що не всі у нас керують власними транспортними засобами. Дуже довгий час була розповсюджена передача транспортних засобів по довіреності. Багато хто називає це видом продажу, проте це не так, власник залишається старий. Фактично, людина керує авто по довіреності", – зазначає Білошицький. Згідно з законом, конфіскувати авто, за кермом якого п’яним зловлять не власника, не можна, бо відповідальність несе особа, яка здійснила правопорушення.

Ефективність навряд чи буде високою

У Нацполіції UWN повідомили, що у 2021 році за повторне протягом року керування авто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння було складено 9196 протоколів. У 2022 році через згадувані вище причини менше – 8351. Тобто кожен 13-й водій попадається мінімум двічі під "мухою". Це при штрафі 37 тисяч гривень.

Що цікаво, ненабагато менше випадків застосування третьої частини статті 130 КУпАП (більше ніж два випадки за рік) – 7912 у 2021 році і 5514 у 2022-му. Навіть зараз авто таких водіїв можна конфісковувати.

Беремо 8351 випадок минулого року. Цифра ніби велика. Але з цих авто понад половина – седани, які малопридатні для потреб Сил оборони. Ще якась частка протоколів складена на водіїв, які катаються по довіреності. Певну кількість протоколів водії успішно оскаржать у суді. До того ж далеко не всі позашляховики підходять для Сил оборони. Олексій Білошицький погоджується – ці фактори впливають на ефективність пропонованих змін.

Юрист Максим Борисов також висловлює подібні застереження. При цьому не вважає за потрібне ще більше посилювати його норми.

"В житті може бути що завгодно. Людина інколи може сісти за кермо п’яною. Зловили, позбавили права керування, заплатив штраф. Але вдруге – це, як на мене, вже діагноз. До того ж такі люди, для яких "норма" керувати авто п’яними, часто їздять не на своїх машинах – вони або орендовані, або взагалі на європейських номерах, тобто знайти власника – проблема. Сам по собі законопроєкт хороший, позитивний, попався другий раз – справедливо забрали авто, позбавили права керування. Але зрозуміло, що відсоток повторного за рік притягнення невисокий, і можемо говорити, що ефективність буде такою ж", – говорить Борисов.

Можливості продажу авто, які не підходять для використання безпосередньо Силами оборони, з передачею виручених коштів на рахунки силових відомств у законопроєкті не передбачено.

Читайте також:
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку