USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Податок на розкіш в Україні: За які автомобілі потрібно сплатити у 2023 році

Під податок підпадають авто віком до п'яти років та вартістю від 375 мінімальних зарплат
авто податок
Джерело: відкриті джерела
В Україні оприлюднили перелік моделей автомобілів, що підпадають під транспортний податок (так званий податок на розкіш) у 2023 році. Відповідний список оприлюднили в Мінекономіки.

Транспортний податок в Україні поширюється на автомобілі віком до п'яти років та вартістю від 375 мінімальних зарплат. Порівняно з 1 січня 2022 року мінімалка зросла лише на 200 гривень – до 6700 гривень. Тепер під податок на розкіш підпадають авто вартістю 2,5 млн гривень і більше.

Вартість автомобілів визначається Мінекономіки за спеціальною методикою, встановленою КМУ станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Тож у 2023 році у списку – 229 моделей автомобілів. Йдеться про такі марки, як Porsche, Tesla, Toyota, LandRover, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW та Mercedes-Benz. Детально зі списком автомобілів, що підпадають під оподаткування, можна ознайомитись тут.

Цьогоріч сума податку не змінилася – вона становить 25 тисяч гривень. Транспортний податок сплачується до місцевих бюджетів. Про необхідність його сплати повідомляє місцева податкова служба. Сплатити його необхідно протягом 60 днів після отримання повідомлення, інакше нараховується пеня 10%. За несплати протягом 90 днів і більше вона зросте до 20%.

Що таке транспортний податок

За своїм призначенням транспортний податок є податком на майно. Таким самим, як податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (квартира або гараж), та плата за землю.

Розмір сплати транспортного податку не залежить від вартості авто. Його ставка фіксована. 

Платниками податку є як фізичні, так і юридичні особи. Хоча сплачують вони його по-різному. Юридичним особам потрібно розраховувати податок самостійно і розбивати платежі протягом усього року.

Громадянам про необхідність сплати повідомляє місцева податкова служба. Після отримання повідомлення у власників дорогих авто є два місяці на те, щоб перерахувати увесь річний платіж.

Додамо, раніше Верховна Рада дозволила списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни.

Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів
Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про "клуб білого бізнесу": Кому більше не загрожуватимуть податкові перевірки
Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть "податок на розкіш", – Bihus.info