USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Наші – вдома! З російського полону повернули 207 українців

Сьогодні відбувся 50-й обмін полоненими
Обмін полоненими 31.01.2024_6
Обмін полоненими 31.01.2024
Джерело: Володимир Зеленський

Сьогодні, 31 січня, між Україною та Росією відбувся обмін полоненими. Додому повернулись 207 українців. 

"Наші – вдома. 207 хлопців. Повертаємо попри все. Пам’ятаємо про кожного й кожну в полоні. Воїни та цивільні. Маємо повернути всіх. Працюємо над цим", – написав президент Зеленський в своєму Telegram-каналі.

Своєю чергою омбудсман Дмитро Лубінець додає, що сьогодні відбувся 50-й обмін полоненими між Україною та Росією.

"Хлопців, які вже сьогодні за довгий час почули голоси своїх рідних, переповнювали емоції. Не менш емоційно на дзвінки реагували і родини, які чекають на своїх батьків, синів, братів", – відзначив Лубінець та додав, що далі воїнів очікує відпочинок та реабілітація. 

Кого повернули?

Як розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак, серед повернутих додому українців – воїни Збройних сил України, Національної гвардії, Держприкордонслужби, а також Національної поліції – рядові, сержанти й офіцери. Серед воїнів є і захисники Маріуполя, які були на "Азовсталі", острова Зміїний, а також ті, хто воював на низці напрямків.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими додають, що серед врятованих військовослужбовців цього разу 95 представників Збройних сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції України.

Серед звільнених військовослужбовців – захисники Маріуполя, Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики. 

"180 оборонців, які повертаються додому, – з рядового та сержантського складу, ще 27 – українські офіцери. Щонайменше 36 з них мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому зі звільнених оборонців вже виповнився 61 рік, а наймолодшому невдовзі буде 21", – додають там. 

Зокрема, з ворожого полону вдалося врятувати молодшого сержанта Захара. Він потрапив до рук російських терористів разом зі своєю дружиною Тетяною після евакуації з "Азовсталі" у травні 2022 року. Менш ніж за пів року жінку вдалося обміняти й повернути в Україну. Тетяна оселилася разом з двома доньками у Дніпрі. Однак 14 січня росіяни вдарили ракетою у багатоповерхівку, де мешкала родина. Захисниця загинула під завалами разом з молодшою донечкою та матір'ю чоловіка. Старша 19-річна донька Руслана сьогодні чекає на повернення тата, розповідають у відомстві.

Загалом з моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3035 захисників та захисниць. 

Обмін полоненими

Третього січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнено 230 українців та українок.

До цього обмін полоненими між Україною та Росією останній раз відбувся у серпні 2023 року – тоді вдалося повернути 22 військових. Ймовірно, росіяни затягують обміни, щоб проводити свої пропагандистські кампанії.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат