USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі: СБУ затримала росагента

Окупанти сподівалися, що підрив установи призведе до численних жертв серед цивільного населення та поширить панічні настрої у прифронтовому місті
колаборант Запоріжжя_3
Затриманий зрадник
Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України запобігла вчиненню теракту у центрі Запоріжжя. У результаті багатоетапної спецоперації затримано агента воєнної розвідки РФ, який намагався підірвати місцеве відділення пошти, розповіли в пресслужбі СБУ.

Для вчинення злочину фігурант у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби.

"Готовий пристрій зрадник сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів. Для конспірації зловмисник планував доправити посилку до пункту призначення не власноруч, а через приватного перевізника. Після отримання повідомлення про доставку "замовлення" на пошту колаборант мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка", – повідомили силовики.

Окупанти сподівалися, що підрив установи призведе до численних жертв серед цивільного населення та поширить панічні настрої у прифронтовому місті.

Але співробітники СБУ спрацювали на випередження – викрили фігуранта на етапі підготовки теракту. Це дозволило покроково задокументувати його злочинні дії, перехопити відправлення з вибухівкою та затримати її власника.

"Також додатковим завданням російського агента було виявлення місць масового зосередження особового складу і техніки ЗСУ. Отриману інформацію він мав передати агресору для підготовки диверсій проти Сил оборони або здійснення повітряних ударів по їхніх локаціях", – додали у спецслужбі.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився місцевий. На початку 2023 року його дистанційно завербував кадровий співробітник 316-го розвідцентру головного управління генштабу збройних сил Росії (ГРУ), особу якого вже ідентифікувала СБУ.

Для залучення чоловіка до негласної співпраці російська спецслужба задіяла його знайомого – мешканця з тимчасово окупованої частини регіону. Надалі ворожий агент отримав через зв’язкового завдання на вчинення теракту, а також інструкції та гроші для виготовлення вибухівки.

"Комунікацію між собою здійснювали через популярний месенджер. У разі вчинення підриву та виконання інших ворожих завдань окупанти обіцяли своєму агенту грошову винагороду. Під час обшуків у помешканні та авто затриманого вилучили предмети та компоненти для створення саморобного вибухового пристрою. Також у нього виявили комп’ютерну техніку й мобільні телефони із доказами злочинних дій", – зазначили правоохоронці.

Слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Наразі затриманий – під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше

Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували агентурну групу ФСБ Росії, яка займалась підготовкою ракетного удару по енергетичній інфраструктурі Львівщини. Серед головних цілей ворога були електростанції, які забезпечують світлом більшу частину цього регіону. 

Для виконання ворожого завдання російська спецслужба залучила місцеве подружжя. При цьому основним фігурантом виявився чоловік, який з 2023 року відбуває покарання у місцевій колонії за нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

У поле зору ворога зрадник потрапив через поширення в соцмережі дописів на підтримку збройної агресії РФ проти України.

Читайте також:
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон