USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

ФСБ завербувала двох іноземців: Готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині

Після виконання ворожого завдання агенти сподівалися влаштуватися до російської спецслужби
іноземні агенти
Затримані іноземці
Джерело: СБУ

Служба безпеки зірвала нову спробу окупантів завдати вогневого ураження по місцях дислокації Сил оборони на Одещині. Серед основних цілей агресора були штаби командування ЗСУ на Південному напрямку, а для виконання завдань РФ залучила двох своїх іноземних агентів, повідомили в пресслужбі СБУ.

Це – громадяни однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі. За вказівкою російської спецслужби ці фігуранти розвідували місця базування українських військ, щоб зафіксувати їхні координати на Google-картах.

"Після встановлення геолокацій потрібних об’єктів агенти збирали максимум інформації про наявний там особовий склад, військову техніку та особливості роботи. І сподівалися ідентифікувати пункти управління та бойові підрозділи ЗСУ, щоб прозвітувати до ФСБ. Для збору розвідданих російські агенти обходили вулиці обласного центру та приховано фіксували потенційні цілі", – зазначили правоохоронці.

Також агенти "втемну" використовували свої зв’язки серед місцевих для отримання інформації про українських військових. Створили в Одесі громадську організацію, яка діяла під виглядом надання допомоги для легалізації зарубіжних громадян в Україні. При цьому насправді у стінах ГО іноземці намагалися завербувати до власної мережі інформаторів.

"У разі отримання розвідданих окупанти планували здійснити серію прицільних ракетно-дронових ударів по військовій інфраструктурі та бойових позиціях ЗСУ. Після виконання ворожого завдання агенти сподівалися влаштуватися до ФСБ", – додали в СБУ.

Спецслужбовці затримали злочинців, коли ті проводили дорозвідку поблизу одного з об’єктів. На місці затримання у зловмисників вилучили телефон, який вони використовували тільки для спілкування з кураторами.

Наразі іноземні агенти перебувають під вартою, їм загрожує до 12 років тюрми.

Новини за темою: Працівник "Укрзалізниці" допомагав РФ готувати ракетний удар по коліях на Чернігівщині, – СБУ

Раніше

Ми писали, що в Києві та в Одесі затримали двох агентів російської ФСБ, які готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об’єктах енергетики і телекомунікацій у трьох регіонах. Тепер їм загрожує довічне ув’язнення.

Також днями кіберфахівці СБУ зірвали чергову спробу Росії завдати ракетного удару по військовій та критичній інфраструктурі Дніпра. "На гарячому" затримали агента російської ФСБ, який проводив дорозвідку поблизу шпиталю Сил оборони. Йому також загрожує довічне ув’язнення. 

Читайте також:
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію