USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

САП оскаржила запобіжні заходи голові Тернопільської облради та двом заступникам голови ОВА

За даними слідства, чиновники вимагали з підприємця-волонтера близько 2,4 мільйона гривень
Михайло Головко
Михайло Головко
Джерело: Слово і діло

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) подав до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду апеляційні скарги на рішення слідчого судді, якими голові Тернопільської обласної ради та двом заступникам голови Тернопільської ОВА обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою з альтернативою внесення понад 805 тис. грн застави. Про це повідомили в пресслужбі САП.

Так, прокурор не погоджується з розміром застави, визначеною слідчим суддею, та у суді апеляційної інстанції, зважаючи на тяжкість злочину, наполягатиме на застосуванні більш суворого запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 13 млн грн для голови Тернопільської облради, 10 млн грн – для першого заступника голови Тернопільської ОВА та 8 млн грн – іншого заступника.

"Оскільки злочин, який інкримінується голові Тернопільської облради, пов'язаний із займаною ним посадою та виконанням службових повноважень, стороною обвинувачення готується клопотання про відсторонення особи від займаної посади. Разом з тим, повідомляємо, що двоє заступників голови Тернопільської ОВА з березня 2023 року увільнені від виконання своїх посадових обов’язків", - йдеться у повідомленні.

У чому підозрюють Головка і заступників?

27 червня затриманим на хабарі голові Тернопільської обласної ради та двом заступникам голови Тернопільської обласної військової адміністрації оголосили підозру. За даними слідства, чиновники вимагали з підприємця-волонтера близько 2,4 мільйона гривень. Про це інформують НАБУ та САП.

Посадовці "наполегливо просили" місцевого бізнесмена та волонтера надати понад 2,4 млн гривень за підписання комунальним підприємством Тернопільської облради актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

НАБУ та САП не повідомляють імен підозрюваних. Та, ймовірно, йдеться про голову облради Михайла Головка, а також двох заступників начальника ОВА – Ігоря Дем'янчука та Ігоря Гайдука.

Додамо, що детективи НАБУ затримали підозрюваних 26 червня на гарячому після передачі третього траншу у розмірі понад 600 тисяч гривень. Про це повідомили в пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Запобіжний захід Головку

Вищий антикорупційний суд у середу, 28 червня, обрав запобіжний захід голові Тернопільської обласної ради Михайлу Головку, якого підозрюють в отриманні хабаря від підприємця.

Голові облради ВАКС призначив два місяці арешту або заставу у розмірі 805 тис. гривень. Народна депутатка Оксана Савчук, яка є членкинею партії ВО "Свобода", просила суд віддати Михайла Головка на поруки, проте суд їй відмовив.

Також слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 26 серпня 2023 року включно). Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

Як альтернативу суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 гривень.

У разі внесення застави на підозрюваного покладаються обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;
  • не відлучатися із Тернополя та Тернопільської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України;
  • носити електронний засіб контролю.

За голову внесли заставу

29 червня за голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка внесли заставу. Тепер його звільнили з-під варти. Про це повідомив його адвокат Олександр Тананакін, передає "Суспільне".

Сам Головко заявив, що вже повернувся на роботу.

"Тернопільська обласна рада працює, всі виконують покладені на них обов'язки і завдання, повноцінно робочий режим у нас триває. Відсьогодні я на роботі", – казав Михайло Головко.

Що відомо про Головка

Михайло Головко (народився 3 травня 1983 року, с. Токи, Україна) – український політик, громадсько-політичний діяч, кандидат економічних наук (2018). Член ВО "Свобода" з 2002 року. Голова Тернопільської обласної ради (від 25 листопада 2020).

Народний депутат України 7-го (заступник голови комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, голова підкомітету з питань господарського законодавства) та 8-го (член комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики; голова міжфракційного депутатського об'єднання Верховної Ради України "За тверезе майбутнє") скликань.

У січні 2013 року захищав інтереси групи компаній "Мрія" Івана Гути від тиску податкової.

Активний учасник Революції гідності. Комендант наметового містечка на вулиці Лютеранській.

Новини за темою: Ексзаступника міністра Лозинського, підозрюваного в одержанні 400 тисяч доларів хабаря, взяли під варту
Читайте також:
У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ
НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка
Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню "зливів"
Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей