USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню "зливів"

Хоча Бюро підзвітне профільному комітету Верховної Ради
Семен Кривоніс
Семен Кривоніс, глава НАБУ
Джерело: відкриті джерела

Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривоніс не прийшов на засідання комітету Верховної Ради з антикорупційної політики, де обговорювали ситуацію щодо витоку даних із НАБУ. Про це пише hromadske.

Засідання все ж таки відбулося, там були присутні голова комітету Анастасія Радіна та його члени. Також стояла табличка з ім'ям директора Бюро, хоч сам він не з'явився. Засідання було відкритим для преси, і багато представників медіа скористалися можливістю бути присутнім на ньому.

Про відмову Кривоноса прийти на засідання комітет дізнався з посту директора НАБУ у Facebook. Зокрема, той написав про нібито "передчасність" відкритого обговорення ситуації, через яку порушено кримінальну справу. Офіційне повідомлення про свою відсутність директор Бюро голові комітету не написав.

Радіна у відповідь на пост Кривоноса повідомила, що 18 червня в особистому листуванні він підтвердив свою участь у засіданні, а 19 червня це офіційно зробило НАБУ. Раптову відмову від участі у засіданні Радіна пов'язала з виходом журналістського розслідування про дивну позицію Бюро у справі голови "Нафтогазу" Олексія Чернишова.

Під час засідання Радіна озвучила свої питання, які планувала поставити Кривоносу та раніше опублікувала у Facebook. Зокрема вона хотіла запитати директора НАБУ:

  • Коли чекати на результати службових розслідувань?
  • Чи усунули фігурантів службових розслідувань від виконання обов'язків? Чи пройшли вони поліграф?
  • Що зробив директор Бюро з приводу можливих витоків інформації про службові розслідування з підрозділу, який має здійснювати ці розслідування?
  • Чим Кривоніс пояснює зміни до структури НАБУ, за яких його перший заступник одночасно координував слідство, кадрові та дисциплінарні комісії?
  • Чому директор Бюро вирішив реорганізовувати насамперед головний підрозділ детективів, а не так званий підрозділ Д2 (співробітник якого фігурує у скандалі зі зливу інформації)? Неформальний аудит НАБУ містив рекомендацію щодо реформування також підрозділу Д2;
  • Як справи з резонансними розслідуваннями в секторі оборони та безпеки?
  • Що зроблено, щоб зменшити збитки для репутації НАБУ та всієї країни в той час, коли ми переконуємо світ підтримувати Україну, зокрема фінансово?

Думки депутатів, які представляли різні політичні сили щодо НАБУ, трохи розділилися. З одного боку, йшлося про критичну ситуацію, адже згідно із законодавством "контроль за діяльністю Національного бюро здійснюється комітетом Верховної Ради України, до предмета ведення якого належить боротьба з корупцією та організованою злочинністю". Попри це директор Бюро не прийшов на засідання цього комітету і не відповів на запитання, які хотіли йому поставити.

З іншого боку, деякі депутати заявили, що ситуація зі зливом даних дуже кризова, проте НАБУ має і серйозні досягнення. І цей скандал, хоч і маркерний, але він не повинен дискредитувати всю роботу Бюро, адже тоді вся антикорупційна система звалиться.

Після обговорення ситуації депутати погодилися з пропозицією Радіної провести в стінах НАБУ виїзне засідання антикорупційного комітету. На що згідно із законом мають повне право.

Що цьому передувало

22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у будинку співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі. Згодом у САП пояснили, що йдеться про справу колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голіка – під час "Великого будівництва" зникло півтора мільярда гривень. У ході слідства виявилося, що Голік отримував докладну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена та колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе. Через деякий час Кривоніс усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для "забезпечення об'єктивного розслідування" ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовилися про спільне розслідування справи.

Нагадаємо, вчора генпрокурор відмовився взяти участь у засіданні парламенту, щоб доповідати про свого заступника Вербицького. Надзвичайних причин Костін не вигадував, пояснив коротко: краще прийти після результатів слідства.

Депутати, звісно ж, обурені. Йдеться про журналістські розслідування стосовно Вербицького і його статків. Посадовець живе в елітному котеджному містечку в Києві, який його племінник купив за понад 2 млн гривень, що у шість разів менше за його ринкову вартість. А його дівчина за рік стала власницею елітного маєтку за 48 млн гривень у Києві, салону краси та автомобілю Porsche за 100 тисяч доларів.

Теги: НАБУ
Читайте також:
У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ
НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка
Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей
Фігурант справи про витік даних із НАБУ Голик виїхав з України, – ЗМІ Фігурант справи про витік даних із НАБУ Голик виїхав з України, – ЗМІ