USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

НАБУ оголосило в розшук бізнес-партнера Коломойського

Його підозрюють у схемі заволодіння електроенергією, що завдало збитків "Укренерго" на 716 мільйонів гривень
Кіперман_1

Михайло Кіперман

Джерело: НАБУ

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук давнього бізнес-партнера Ігор Коломойського Михайла Кіпермана, голову правління банку "Альянс" Юлію Фролову та ексначальника департаменту, адміністратора розрахунків "Укренерго" Дмитра Кондрашова. Про це поінформувала пресслужба НАБУ.

Дмитро Кондрашов

Джерело: НАБУ

Юлія Фролова

Джерело: НАБУ

Зазначається, що їх підозрюють у схемі заволодіння електроенергією, що завдало збитків "Укренерго" на 716 мільйонів гривень.

"НАБУ розшукує трьох учасників схеми заволодіння електричною енергією ПрАТ "НЕК "Укренерго". Йдеться про організатора схеми, директора департаменту ПрАТ "НЕК "Укренерго" та голову правління комерційного банку", – зазначається у повідомленні.

Напередодні Вищий антикорупційний суд заочно арештував Михайла Кіпермана у межах цієї справи. На засіданні прокурор САП зачитав листування, яке нібито підтверджує контроль Кіпермана над ТОВ "Юнайтед Енерджі" та іншими компаніями – фігурантами розслідування.

Хто такий Михайло Кіперман?

Він є співвласником низки підприємство групи "Приват", входив до наглядових рад "Дніпроазоту" та "Укртатнафти". Серед широкого загалу, який не цікавиться бізнесом, відомий як колишній чоловік співачки Віри Брежнєвої. У червні 2023 року він вже отримав підозру від СБУ у справі про виведення за кордон 24 лютого 2022 року майже 600 мільйонів гривень з рахунків "Укртатнафти"

У чому підозрюють Кіпермана?

На початку січня детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру чотирьом особам в організації схеми заволодіння електричною енергією НЕК "Укренерго" та легалізації отриманих від її продажу коштів: організатору схеми, експосадовцю товариства, голові правління банку та директору приватної компанії.

За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі", на той час один з найбільших в Україні трейдерів, купило у державного "Укренерго" електроенергію на суму понад 716 мільйонів гривень. При цьому трейдер вже мав заборгованість перед "Укренерго", але керівник відповідного департаменту державної компанії не зупинив продаж. Гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної Кіперману. У підсумку гроші за поставлену електроенергію ПрАТ "НЕК "Укренерго" так і не одержало. Коли ж звернулось до банку-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

Поручителем пов'язаної з Ігорем Коломойським ТОВ "Юнайтед Енерджі" перед "Укренерго" був банк "Альянс", який у вересні 2021 року видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд гривень. У квітні 2022 року НЕК "Укренерго" подала до суду позов про стягнення з банку 1,72 млрд гривень. Вже у грудні 2022 року Господарський суд Києва частково задовольнив позов "Укренерго" та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,11 млрд гривень, однак Північний апеляційний господарський зупинив провадження у справі.

Читайте також:
Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук