USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На шістьох понад 255 млн гривень: НАЗК знайшло необґрунтовані активи під час перевірок воєнкомів

Під час моніторингу способу життя керівників військкоматів агентство виявило необґрунтовані активи та ознаки незаконного збагачення
військові

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило про виявлення необґрунтованих активів та ознак незаконного збагачення серед керівного складу працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). За останні пів року моніторинг способу життя воєнкомів, проведений НАЗК, виявив такі ознаки на суму понад 255 млн гривень.

Хто ж попався?

Перший, про кого піде мова, – колишній начальник Одеського обласного військового комісаріату Євген Борисов. Йому ще у липні 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру. Його звинувачують у незаконному збагаченні на суму понад 188 мільйонів гривень та у скоєнні злочину умисного ухилення від служби.

Про елітну нерухомість Борисова за кордоном, його елітні позашляховики та багато іншого розповідали ось тут.

Втім, відзначився не лише Борисов, але й його підлеглий – Денис Галушко, який є заступником начальника ТЦК Одеської області. За результатами моніторингу способу життя Галушка, встановлено факти його незаконного збагачення на суму понад 14 мільйонів гривень. Також у власності його родичів були виявлені дорогі автомобілі та нерухомість, доходи з яких не могли бути пояснені законними джерелами.  

Вже у жовтні НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення начальника Малиновського районного ТЦК Одеси В'ячеслава Кушнерова на суму близько 47 мільйонів гривень. Його родичі також стали власниками нерухомості та автопарку, вартість яких перевищує їх офіційні доходи.

Крім того, НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення в керівника Дніпропетровського обласного ТЦК Анатолія Пікала на майже 8,5 мільйона гривень. Батько та дружина Пікала придбали майно, вартість якого перевищує їх законні доходи.

Серед інших НАЗК з'ясувало, що заступник начальника Полтавського обласного ТЦК набув необґрунтованих активів на понад 1,8 млн грн. Справа його передана до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також було встановлено, що начальник Самбірського районного ТЦК Львівської області та його дружина придбали нерухоме майно на понад 4,4 млн грн, що перевищує їх законні доходи. У цьому випадку матеріали передано до САП для вирішення питання щодо визнання активів необґрунтованими.

"Таким чином, під час проведення моніторингу способу життя керівників ТЦК було виявлено необґрунтовані активи та ознаки незаконного збагачення на 255 млн 629 тис. грн. Однією з найпоширеніших корупційних практик, яка створює умови для незаконного збагачення воєнкомів, є отримання ними неправомірної вигоди за надання військовозобов’язаним можливості уникнути мобілізації через визнання особи непридатною до служби рішенням ВЛК", - підсумували в НАЗК.

Додамо

Загалом з початку російського повномасштабного вторгнення до України ДБР розслідує 112 проваджень щодо посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. За результатами цієї роботи 15 обвинувальних актів вже направлено до суду.

Мотивами "популярних" правопорушень посадовців військкоматів стає власна нажива, заради якої вони нехтують як совістю, так і відповідальністю за долю країни.

До речі, тепер в Україні воєнкомів із центрів комплектацій почнуть відправляти на фронт, а на їхні місця будуть ставити воїнів, які отримали поранення. Відповідне доручення головнокомандувачу ЗСУ поставив президент Зеленський.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні