USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Кримінальну справу щодо Шабуніна ДБР відкрило на вимогу суду

Кримінальні провадження щодо Віталія Шабуніна зобов’язав відкрити суд
Віталій Шабунін
Віталій Шабунін
Джерело: Facebook

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження щодо голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, відповідно до ухвали Шевченківського суду Києва. Про це заявила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян в ефірі "Радіо Свобода".

"У жовтні минулого року до відомства надійшла заява від голови громадської організації "Громадська рада доброчесності" (Ростислава Кравця, – ред.) щодо можливих протиправних дій керівника Центру протидії корупції. Відповідно, ми прекрасно розуміємо, що керівник Центру протидії корупції – це публічна особа, тому слідство ДБР вирішило перевірити спочатку, чи достовірні факти, вказані у цій заяві, слідство вбачало недостатньо підстав для того, щоб відкрити кримінальне провадження", – розповіла Сапьян.

За її словами, було надіслано заяву до Центрального управління військової служби правопорядку у Києві і Київській області для того, щоб вони провели службове розслідування і допомогли слідству "розставити акценти".

"Але події розгорталися досить швидко. І якщо заява надійшла у жовтні, то буквально минуло пару тижнів і вже на початку листопада до ДБР надійшла ухвала Шевченківського райсуду Києва, яка зобов’язувала слідство відомства внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення. І, відповідно, ми з вами розуміємо, що за законом, а це Кримінально-процесуальний кодекс, ця ухвала суду підлягає обов’язковому і безумовному виконанню", – додала вона.

Сапьян зазначила, що слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження у грудні 2023 року за двома статтями – "підроблення документів" і "ухилення від військової служби". За її словами, тоді ж провадження об’єднали. Тож наразі триває досудове слідство, підсумувала вона.

На уточнювальне запитання щодо статусу Шабуніна у справі, радниця відповіла: "Наразі у Шабуніна немає процесуального статусу в цьому кримінальному провадженні".

Що передувало?

Кілька днів тому голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що Держбюро розслідувань зареєструвало проти нього два кримінальних провадження.

"Татарівське ДБР реєструє проти мене кримінальне провадження за "ухилення від військової служби". При тому, що я добровільно мобілізувався в ЗСУ в перші дні війни. Те ж Татарівське ДБР реєструє ще одне провадження за "підробку мною документів від НАЗК".  При тому, що в НАЗК електронний документообіг, тому це неможливо зробити. Обидві справи відкрили за зверненням "адвоката" Ростислава Кравця. Він є центром кремлівської мережі ТГ-каналів, а також – прихвостнем Павла Вовка (голови ОАСКу), який після захоплення Києва мав легалізувати Януковича", – написав він у себе в Facebook.

За словами Шабуніна, "ідіотичніших кримінальних проваджень годі й уявити". 

Він зазначив, що ці провадження можуть бути використані хіба що для спроб його медійної дискредитації.

Також до свого посту Шабунін додав фото військового квитка, де вказано, що він склав військову присягу 25 лютого 2022 року.

Раніше ми повідомляли, що за фактом стеження за представниками редакції Bihus.Info розпочато ще одне розслідування. А саме – за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Теги: ДБР
Читайте також:
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві
Пообіцяли зробити Пообіцяли зробити "волонтерами" системи "Шлях" за 15 тис. доларів. У Львівській області викрили шахраїв