USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Ми знаходимося у вирішальній фазі війни": Чого чекати Україні від сьогоднішньої зустрічі формату "Рамштайн"

Обережно очікуємо на "приємні сюрпризи"
Зустріч Рамштайн
Джерело: відкриті джерела

У п'ятницю, 20 січня, в Німеччині пройде восьма зустріч у форматі "Рамштайн". На порядку денному якої вже традиційно – надання додаткової військової допомоги Україні на фоні протистояння з Російською Федерацією. Ця зустріч відбудеться на американській авіабазі "Рамштайн" у Німеччині і очікується, що збере представників десятків країн світу. 

Напередодні зустрічі вже стало відомо про новий пакет допомоги від США, про нього можна прочитати тут. Але Україна очікує ще багато новин вже власне від зустрічі. 

Чого чекає Україна 

Напередодні зустрічі у форматі "Рамштайн" міністр оборони Олексій Резніков окреслив три основні пріорітети України:

А) Протиповітряна оборона. За словами міністра, в України вже є сучасні системи IRIS-T, NASAMS, Patriot та інші, але потрібно більше.

Б) Наступальне озброєння, необхідне для деокупації захоплених РФ територій. Це –  танки, гаубиці, боєприпаси та інше важке озброєння.

В) Системність постачання боєприпасів, обслуговування та ремонт техніки. Тому що "український характер витримує, а залізо – ні".

"Якщо в тебе теж є Bradley, то ти теж можеш дати, кажуть США, тому що я Bradley даю..." 

Міністр оборони України Олексій Резніков

Джерело: відкриті джерела

За словами Резнікова, зараз США подали важливий сигнал країнам – учасникам антикремлівської коаліції. 

"Якщо в тебе теж є Bradley, то ти теж можеш дати, кажуть США, тому що я Bradley даю. NASAMS, ракети до них – все, рішення є, американці нам їх дали, Канада в наших інтересах систему теж замовила і її передасть. Ті, хто мають інші NASAMS, якщо не можуть віддати свій, зняти з озброєння можуть поділитися ракетами. І тому я думаю, що буде розмова ще додатково про те, що ми можемо отримати щодо посилення нашого ППО, а друге – це броньовані наші "кулаки".

Ще раніше

Голова МЗС України Дмитро Кулеба та Олексій Резніков у спільній заяві закликали Захід вивести допомогу ЗСУ "на якісно новий рівень", адже Росія досі зберігає значну перевагу у кількості війська, озброєння й техніки та продовжує наступальні дії на сході України.

На думку Кулеби та Резнікова, росіяни налаштовані на подальшу активізацію бойових дій, а загроза нового повномасштабного наступу окупантів "є дуже реальною".

Що сказав Зеленський 

Що Київ "потужно підготувався" до переговорів і очікує на позитивні результати. Зокрема, Зеленський висловив упевненість, що невдовзі бійці ЗСУ матимуть зброю, щоб вигнати російських окупантів з території країни.

Важливе питання

Для обговорення – це звісно танки. Йдеться у першу чергу про німецькі танки Leopard 2 і їхню скоординовану передачу Україні. 

Польща планує це зробити і активно закликає союзників доєднатись. Німеччина наполягає, шо дасть танки тільки одночасно зі Сполученими Штатами Америки та партнерам. В цілому, обговорення ще триває.

Що вже анонсували союзники 

Джерело: відкриті джерела

Британія планує передати ескадрон танків Challenger 2, а також САУ AS90 та ракети Brimstone.

Франція розглядає можливість постачання Україні сучасних танків Leclerc. 

Нідерланди планують передати батарею ЗРК Patriot, яка для України може стати третьою (разом із батареями із США та Німеччини). 

Італія збирається поставити Україні батарею ППО SAMP/T, яка здатна збивати балістичні ракети.

Швеція готується надати Україні сучасні 50 бойових машин піхоти CV90 та колісні 155-мм гаубиці Archer.

Естонія готується надати рекордну допомогу на 113 млн євро: 155-мм та 122-мм гаубиці, тисячі снарядів та вантажівок до них, понад сотню протитанкових гармат Carl-Gustav та понад тисячу одиниць боєприпасів до них.

Канада придбає та передасть Україні систему ППО NASAMS. 

Данія готова передати Україні УСІ СВОЇ самохідні артилерійські установки CAESAR. 

Польща обіцяє передати зенітні гармати С-60, 155-мм гаубиці "КРАБ" та боєприпаси до них.

У Литві анонсували постачання десятків зенітних установок L-70, боєприпасів та двох вертольотів Мі-8.

 

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус