USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Переважна більшість українців заявляють про погіршення свого економічного становища за пів року, чверть – без роботи: Дані дослідження

А от серед переселенців зросла кількість тих, хто закріпився на нових робочих місцях і працює у звичному режимі
Робота
Джерело: відкриті джерела

Менше ніж половина українців лишилися працювати на робочих місцях, які мали до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Такі дані наводять у 24-му загальнонаціональному опитуванні "Україна в умовах війни". Його з 5 по 7 вересня проводила соціологічна група Рейтинг.

"44% з тих, хто працював до війни, працюють на своїх звичних робочих місцях, 14% – працюють частково/віддалено, 15% – знайшли нове місце роботи", – йдеться у звіті.

Попри це, за даними соціологів, чверть таких опитаних до цього часу не працює. Водночас спостерігається зменшення тих, хто не має роботи.

"Відносно краща ситуація з роботою у мешканців центру і заходу, чоловіків, молоді та людей середнього віку, більш забезпечених", – ідеться у повідомленні.

Серед переселенців у динаміці зросла кількість тих, хто закріпився на нових робочих місцях і працює у звичному режимі, частка непрацюючих серед них у порівнянні з початком 2023 року зменшилась з половини до 40%, зазначають автори дослідження.

Що думають українці про економічне становище країни?

"60% відчули погіршення власного економічного становища за останні пів року, у 35% воно не змінилось, лише 5% відчули покращення. Оцінки становища в Україні загалом гірші: 73% відчули погіршення, 13% говорять про відсутність змін, 9% – про покращення", – кажуть дослідники. 

Дослідники зазначають, що у порівнянні з минулими опитуваннями респонденти почали дещо краще оцінювати стан справ в економіці, однак спостерігається зростання негативних оцінок щодо майбутнього.

"Так, говорячи про економіку країни у майбутньому, 29% респондентів очікують покращення, 26% – думають, що нічого не зміниться, 32% очікують погіршення. Щодо особистої ситуації – 23% сподіваються, що у наступний рік їхнє особисте економічне становище покращиться, 41% вважають, що воно не зміниться, 21% – мають песимістичні погляди щодо цього", – йдеться у дослідженні.

Зазначається, що кращі оцінки стану власного економічного становища спостерігаються серед мешканців заходу і центру, молодших респондентів, тих, хто  працює, та особливо тих, хто знайшов нову роботу. Майже такі ж тенденції і щодо оцінки майбутнього. Майбутнє економіки України відносно краще оцінюють мешканці півдня.

Раніше ми писали, що Україна вийшла з групи економічно невільних країн. Це сталося вперше. Такі дані наводять у звіті "Економічна свобода у світі", який готує канадський аналітичний центр Інститут Фрейзера. 

Зазначалося, що звіт ґрунтується на даних за 2021 рік, у ньому Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій. 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування