USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна вперше вийшла з групи економічно невільних країн за підсумками 2021 року: Рейтинг Інституту Фрейзера

Звіт ґрунтується на даних за 2021 рік, у ньому Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій
Економічна свобода світу: Річний звіт за 2023 рік
Економічна свобода світу: Річний звіт за 2023 рік
Джерело: відкриті джерела

Україна вийшла з групи економічно невільних країн. Це сталося вперше. Такі дані наводять у звіті "Економічна свобода у світі", який готує канадський аналітичний центр Інститут Фрейзера. Про це повідомляє Forbes.

Зазначається, що звіт ґрунтується на даних за 2021 рік, у ньому Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій. 

"Усі 165 юрисдикцій поділені на чотири групи від найбільш економічно вільних до невільних країн (друга і третя групи просто називаються другий і третій квартиль). Вперше Україна вийшла з останньої групи й перейшла у третій квартиль, зазначає національний партнер Інституту Фрейзера в Україні Центр Бендукідзе", – йдеться у матеріалі.

У 2021 році Україна продемонструвала прогрес в області розміру уряду, а саме в питаннях трансфертів, субсидій та державної власності на активи. Також плюс був у правовій системі завдяки запуску судової реформи. Незначний прогрес Центр Бендукідзе відзначає у регулюванні, зокрема в регулюванні кредитних ринків (контроль ставок), регулюванні підприємницької діяльності (витрати на бюрократію) та свободи конкуренції, додають у виданні.

"Натомість через високу інфляцію (10% за підсумками 2021 року) погіршились показники України у розділах надійність грошей і свобода міжнародної торгівлі", – зауважує автор.

Для довідки

У матеріалі йдеться, що автори звіту вимірюють економічну свободу за п’ятьма показниками: розмір уряду, верховенство права і захист права власності, надійність грошей, свобода міжнародної торгівлі та регулювання ринку праці та бізнесу. Такий рейтинг Інститут Фрейзера складає з 1996 року.

Раніше ми писали, що у 2023 році в Україні економічна ситуація значно покращилась порівняно з минулим роком, наразі інфляція знижується, а прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) підвищено до 3,2%. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Як зазначив глава Мінфіну, за підсумками 2022 року падіння економіки України становило 29,1%. Податкові надходження до загального фонду держбюджету зросли на 2% проти 2021 року, становивши 627,7 млрд гривень.  

 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу