USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Лише 193 переселенці скористалися програмою "єОселя". Це – менше 1% від усіх виданих кредитів: Чому програма не працює для ВПО

Українці б і раді скористатися доступним житлом, однак зокрема програма "єОселя" передбачає ряд обмежень, які перешкоджають цьому
єОселя житло будинок
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Програмою "єОселя" скористалося всього 193 переселенці – близько 1% усіх виданих кредитів. Тобто програма по суті не працює для ВПО. Про це заявила очільниця комітету Верховної Ради з питань органів державної влади, місцевого самоврядування та містобудування Олена Шуляк.

"На рівні постанови Кабінету міністрів прописано низку критеріїв, які просто унеможливлюють користування програмою цією категорією наших співгромадян. Відтак, на сьогодні тільки 193 внутрішньо переміщені особи змогли взяти кредит на придбання житла за програмою – це приблизно 1% від усіх кредитів", – зазначає Шуляк.

Вона згадала про правила програми, які ускладнюють отримання житла ВПО. Зокрема, йдеться про обмеження, яке стосується строку давності житла – квартири, на які береться кредит, повинні бути у будинку, якому не більше трьох років на момент купівлі.

"Знайти житло, яке збудовано упродовж останніх трьох років, дуже складно. Також внутрішньо переміщені особи не можуть придбати будинки у сільській місцевості, хоча запит такий на сьогодні є", – розповіла нардепка.

При цьому додала, що зараз програмою "єОселя" хочуть скористатися майже 5 млн громадян, багато з яких не можуть розв'язати своє житлове питання.

Про зміни у програмі

Депутати Верховної Ради підтримали у другому читанні законопроєкт №10208, який дозволяє поєднувати державні житлові програми "єВідновлення" та "єОселя".

Минулого року Кабмін вніс зміни до програми надання пільгових іпотечних кредитів "єОселя". Відтепер можна купувати не тільки квартири, а й житлові будинки (таунхауси).

Хто може подати заявку на участь у програмі

  • ветерани війни та члени їх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Які умови

  • фіксована річна ставка у гривні – 7%;
  • перший внесок – від 20%;
  • термін кредитування – до 20 років;
  • придбати можна квартиру у будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору.
  • якщо людина захоче придбати житло, що будується, вона зможе це зробити лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. Допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. Така модель роботи забезпечує захист прав позичальників "єОселі" при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. Акредитація забудовників банками у програмі буде доступна лише для тих забудовників, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва.

Минулого року збільшилася кількість українців, які можуть отримати житло за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя". Подати заявку на отримання кредиту під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла.

Читайте також:
Мати заступника начальника Полтавського ТЦК купила квартиру майже за 2 млн гривень Мати заступника начальника Полтавського ТЦК купила квартиру майже за 2 млн гривень
Всі Герої України отримають житло: Зеленський підписав указ Всі Герої України отримають житло: Зеленський підписав указ
Рада може спростити процес отримання компенсації за зруйноване житло на окупованих територіях: Зареєстровано законопроєкт Рада може спростити процес отримання компенсації за зруйноване житло на окупованих територіях: Зареєстровано законопроєкт
Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю