USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Кабмін змінив умови програми "єОселя"

Очікується, що такі зміни сприятимуть поверненню людей на деокуповані території
єОселя житло будинок
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні ухвалив зміни до програми "єОселя". Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Очікується, що такі зміни сприятимуть поверненню людей на деокуповані території, а також є частиною підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Тепер в Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Сумській і Херсонській областях можна буде придбати житло, якому не більше 10 років.

Що відомо про програму "єОселя"?

Програма "єОселя" працює вже майже 1,5 року і за цей час зафіксовано близько 600 тисяч заявок на пільгову іпотеку. 

Це нова програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних.

Взяти пільгову іпотеку зі ставкою 3% можуть українці:

  • не молодші за 18 років і не старші за 70 років на дату погашення;
  • які належать до однієї з пільгових категорій: йдеться про кадрових військових, правоохоронців, педагогів, медиків, працівників освіти та науковців (докладніше тут і тут) та члени їхніх сімей;
  • з 1 серпня також – детективи і старші детективи Національного антикорупційного бюро, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективи та особи начальницького складу Бюро економічної безпеки та члени їхніх сімей;
  • не володіють житлом; або мають житло менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного члена сім'ї додатково; або володіють житлом, ‍розташованим в районі бойових дій чи на тимчасово окупованій території;
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом;
  • є платоспроможними;
  • не фігурують у санкційних списках.

Хто ще може взяти іпотеку?

З 1 серпня 2023 року на пільгову іпотеку – але вже під 7% – зможуть претендувати ще кілька категорій українців. Основні умови (вік, платоспроможність тощо) ті самі, що й у пільговиків, а от самі категорії такі:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї (житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться).

Програма "єОселя" розповсюджуються лише на певні типи осель, певної площі і певної дати будівництва – тут немає винятків ні для пільговиків, ні для решти учасників програми.

Ні таунхауси, ні приватні будинки не підпадають під програму "єОселя", лише квартири у багатоповерховому будинку. Висотка має бути не більше 10 років.

Скільки банків працює за програмою "єОселя?"

Загалом за програмою "єОселя" працює сім банків. П’ять з яких державні – Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Сенс Банк та два з приватним капіталом – "Глобус" та Скай Банк.

Читайте також:
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід
Економічне бронювання запровадять: рішення ухвалено, – Железняк Економічне бронювання запровадять: рішення ухвалено, – Железняк
У транспортно-логістичній сфері через мобілізацію не вистачає 30 тисяч водіїв У транспортно-логістичній сфері через мобілізацію не вистачає 30 тисяч водіїв
Застосунок Застосунок "Армія+" незабаром оновлять. Які функції додадуть?