USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українцям дозволили поєднувати житловий сертифікат "єВідновлення" з іпотекою за "єОселя"

Якщо вартість нового будинку вища, ніж сума, передбачена житловим сертифікатом "єВідновлення", решту суми можна отримати коштом державного іпотечного кредитування "єОселя"
оренда квартир
Джерело: відкриті джерела

Депутати Верховної Ради підтримали у другому читанні законопроєкт №10208, який дозволяє поєднувати державні житлові програми "єВідновлення" та "єОселя". Про це повідомила голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Документ передбачає, що якщо вартість нового будинку вища, ніж сума, передбачена житловим сертифікатом "єВідновлення", решту суми можна отримати коштом державного іпотечного кредитування "єОселя". Це діє як для первинного, так і вторинного ринку нерухомості.

Шуляк зазначила, що українці поки що придивляються до можливості використовувати сертифікати "єВідновлення" для придбання житла на первинному ринку. Станом на 22 лютого у таке житло інвестували лише 14 власників сертифікатів. Проте, за її словами, розширення можливостей використати сертифікат після набрання чинності законопроєктом №10208 може пожвавити цей процес.

Скільки сертифікатів вже використано?

На кінець лютого українці використали вже 864 житлові сертифікати "єВідновлення" на придбання нового житла. Йдеться як про квартири, так і про приватні будинки. Більшість угод (92%) – придбання житла на вторинному ринку. Загальна сума використаних сертифікатів – 1,8 млрд гривень.

Загалом уже сформовано 3368 житлових сертифікатів на суму 6 млрд гривень.

Уряд змінив умови програми пільгової іпотеки "єОселя"

Кабмін вніс зміни до програми надання пільгових іпотечних кредитів "єОселя". Відтепер можна купувати не тільки квартири, а й житлові будинки (таунхауси).

Винятком будуть дачні та садові будинки або будинки, збудовані на ділянках, відмінних від земель житлової та громадської забудови. Також була збільшена гранична норма надання кредиту за програмою"єОселя" при купівлі будинків. Нормативна площа житлового будинку, що надається для сім’ї з однієї особи, становитиме не більш як 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї. Тобто родина із трьох людей зможе отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 кв. м.

Крім того, було приведено до реалій ринку граничну вартість квадратного метру у тому чи іншому населеному пункті. Так, зменшено граничну вартість житла для міст Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків. Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метру змінено з 2,5 до 2. Водночас було збільшено з 1 до 1,7 коефіцієнта для населених пунктів, що мають населення менше ніж 100 тисяч.

Ще одна зміна стосується ветеранів, загиблих та тих, хто отримав інвалідність внаслідок війни, а також членів їх сімей. Для цих категорій буде діяти дозвіл на придбання квартири в багатоквартирному будинку, прийнятому в експлуатацію раніше ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об’єкт нерухомості розташований в м. Києві або в обласному центрі, та без обмежень по даті експлуатації в інших населених пунктах.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат