USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Литовські компанії експортували до Росії товари військового призначення щонайменше на 130 млн євро, – розслідування

70 компаній експортували санкційні товари неодноразово
литовські компанії
Ілюстративне фото
Джерело: скріншот

Литовські компанії експортували до Росії товари подвійного призначення на суму щонайменше 130 мільйонів євро. Використовували для цього схеми обходу санкцій, з'ясували розслідувачі LRT.

Журналісти виявили, що схема відбувалася під виглядом експорту до Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Вірменії та інших держав, наближених до Кремля.

Компанії відвантажували товари західного виробництва з потенційним військовим застосуванням у період з березня 2022-го по серпень 2023 року. Це відбувалося до того часу, поки Литва не заборонила транзит певних товарів до третіх країн.

"Мікросхеми, підшипники, антени, конденсатори, радіонавігаційні пристрої, напівпровідники та інші товари подвійного призначення мали експортуватися до третіх країн, але опинилися в Росії. 70 компаній експортували санкційні товари неодноразово. Одна з них, зареєстрована в Клайпеді транспортна компанія Zetemzeja, нібито відправляла мікрочіпи американського виробництва", – зазначають журналісти.

Розслідувачі також стверджують, що логістична компанія Delamode Baltics, яка в минулому надавала послуги Збройним силам Литви, Державній прикордонній службі та Ігналінській атомній електростанції, могла виступати посередником щонайменше в 10 поставках товарів подвійного призначення до Росії.

І, можливо, перевозити через Грузію підшипники, електроніку, процесори та інше обладнання. Втім, у самій компанії це заперечують.

Разом з тим, за даними видання, серед ймовірних експортерів так званих "предметів поля бою" є компанії, які вже п'ять років працюють без директора, не подають фінансові звіти і перебувають у процесі ліквідації.

Раніше

Водночас було відомо й про литовську компанію Plungės kooperatinė prekyba, що входить до групи Vičiūnai (власник бренду Vici) понад десять разів перевозила до Росії товари, які підпадають під санкції.

Крім того, за даними джерел LRT, Plungės kooperatinė prekyba була однією з компаній, щодо яких Литва отримала попередження від Єврокомісії за експорт до Росії. Литву попередили про бойові товари, вивезені до третіх країн у січні – липні 2023 року.

Зараз у РФ працюють сім компаній, пов'язаних з Vičiūnai Group, а в Казахстані, який знаходиться в митному союзі з Росією, працює торгова компанія Vičiūnai-Kazakhstan.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств