USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Компанія литовської Vičiūnai могла завозити до Росії товари військового призначення

Зокрема, йдеться про товари для виробництва танків
Vici
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Компанія "Plungės kooperatinė prekyba", що входить до групи "Vičiūnai" (власник бренду Vici) більше десяти разів перевозила до Росії товари, які підпадають під санкції. Про це йдеться у матеріалі LRT.

Зазначається, що "Plungė cooperative trade" щонайменше 11 разів транспортувала до Росії товари, які потрапили під санкції.  

"Документи, отримані Департаментом розслідувань LRT, свідчать, що "Plungė kooperatine prekyba" експортувала до Росії підшипники, які використовуються в танках, світлочутливі напівпровідникові пристрої, електричні компоненти та інші товари, які потрапили під санкції", - йдеться у матеріалі.

Крім того, за даними джерел LRT, "Plungės kooperatinė prekyba" була однією з компаній, щодо яких Литва отримала попередження від Єврокомісії за експорт до Росії. Литву попередили про бойові товари, вивезені до третіх країн у січні-липні 2023 року.

Зараз в Росії працюють сім компаній, пов'язаних з "Vičiūnai Group", а в Казахстані, який знаходиться в митному союзі з Росією, працює торгова компанія "Vičiūnai-Kazakhstan".

"Розслідування LRT показує, що цю компанію "Vičiūnai Group" також використовують для експорту в Росію – для постачання заводу "Vičiūnai-Rus", розташованому в місті Совєтськ Калінінградської області, різного обладнання, деталей і етикеток", - додають у виданні. 

У "Vičiūnai" визнають, що перевозили такий товар, але стверджують, що не знали про санкції та звинувачують литовську митницю.

"Запасні частини, призначені для обслуговування харчового обладнання, історично закуповуються в Литві і централізовано транспортуються на всі заводи групи компаній "Vičiūnai", тому цей технічний експорт продовжувався і в Росію. Деталі, призначені для підтримки роботи обладнання для виробництва харчових продуктів, зазвичай постачаються як повні вузли, тому ні ми, ні литовська митниця не знали про санкції, накладені на окремі частини вузла. Як тільки нас повідомили, ми зупинили процес і розпочали внутрішнє розслідування", - йдеться у письмовій відповіді компанії.

Представник литовської митниці А. Адоменас у свою чергу заявив, що знати про санкції є відповідальністю самих компаній.

За його тлумаченням, литовська митниця могла пропускати вантаж з товарами, що потрапили під санкції, лише якщо товари були вивезені до Росії за допомогою третіх країн.

Наявні дані свідчать, що з початку війни "Plungės kooperatinė prekyba" експортувала до Росії товарів на загальну суму понад 5 млн євро. Як зазначено в деклараціях, в основному це запчастини до ввезеної раніше техніки. З початку війни компанія групи "Vičiūnai" експортувала з Литви до Росії майже 1300 таких деталей.

Зокрема, товари всесвітньо відомих виробників, таких як Siemens, Multivac, Festo, Motovario, Schneider Electric та ін. деталі.

Додамо

На початку січня Національне агентство з питань запобігання корупції внесло виробника і постачальника морепродуктів Viciunai Group, відомого під брендом Vici, до переліку міжнародних спонсорів війни

Читайте також:
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину