USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Львівський бізнесмен пропонував одному з керівників ДБР хабар у 500 тисяч доларів

Компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд гривень і жоден із контрактів не виконали
затримали бізнесмена_2
Затримання
Джерело: ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував 500 тисяч доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Про це поінформували в пресслужбі Бюро.

За інформацією, хабаря пропонували за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.

"Бюро порушило кілька місяців тому кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд гривень. Під час слідства встановили, що до виконання оборонних замовлень залучили підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб відомства. Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 млрд гривень та відповідно зриву постачання", – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці виявили повне невиконання шести контрактів. Щонайменше за семи договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань.

"А вісім договорів виконані із запізненням від трьох до п'яти місяців. Аналіз зовнішньоекономічних контактів та митних документів вказаних підприємств виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів", – додали в ДБР.

За попередніми оцінками сума збитків може сягати понад 1 млрд гривень. Досудове розслідування триває.

Вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання – позбавленням волі на строк до восьми років.

Раніше

Нещодавно українські правоохоронці ліквідували корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд гривень. До оборудки причетний керівник одного з Головних управлінь Міноборони, його затримали. 

За даними слідства, посадовець у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників. Але тоді бюджетні кошти не були переказані на рахунки спецекспортера.

Раніше ми повідомляли, що лише за останній квартал цього року в Міністерстві оборони України встановили фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень. Тоді зазначалося, що найбільшу частину роботи відомства наразі становить аудит і контроль за витрачанням коштів.

Читайте також:
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПів, – Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами