USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Потужна атака на "Київстар" планувалася досить довго, – директорка з комунікацій

У цій справі вже відкрито вісім кримінальних проваджень
Директорка з корпоративних комунікацій у Київстар Анна Захараш
Директорка з корпоративних комунікацій у "Київстар" Анна Захараш
Джерело: скріншот

Хакерська атака на "Київстар", яка сталась 12 грудня, досить довго планувалась. Про це повідомила директорка з корпоративних комунікацій у "Київстар" Анна Захараш в ефірі UWN.

"Така хакерська атака сталася вперше взагалі на глобальному телеком-ринку за всю історію. Я можу сказати, що до цього ми відбили дуже багато кібератак і кількість кіберзагроз зросла з початку повномасштабного вторгнення в 400 раз. Але, дійсно, атака, про яку ви сказали, яка була зроблена 12 грудня, достатньо довго планувалася", – сказала вона.

У цій справі вже відкрито вісім кримінальних проваджень. За даними Служби безпеки України, відповідальність за цю хакерську атаку взяв на себе взяв так званий "Солнцепек".

"Ви знаєте, що це частина російського ГУР, яка готує дійсно масштабні і серйозні кібератаки на різні інфраструктурні об’єкти. І з початку війни в них вже були спроби, на жаль успішні, атакувати українські підприємства, банки і цього разу "Київстар".

Захараш зазначила, що, за даними компетентних органів, хакери скомпрометували один обліковий запис або декілька облікових записів спеціалістів.

"Той, що був скомпрометований обліковий запис, не означає, що якась людина або співробітник надавали будь-яку інформацію. Це все, що я можу сказати на цей час, тому що триває слідство. Звичайно, ми в "Київстар" робимо своє дослідження, ви праві, і ми будемо шукати правду, і ми будемо проводити своє розслідування, але маємо спочатку дочекатися офіційних заяв від Служби безпеки України", – додала вона.

Крім того, директорка з корпоративних комунікацій закликала абонентів не реєструватися в соціальних мережах, купуючись на рекламу про те, що вам "Київстар" надасть 200, 300, 1000 гривень.

"Будь ласка, шановні українці, цього не робіть, це шахрайські схеми і ви в такий спосіб віддаєте свої персональні дані і ставите під загрозу банківські рахунки і взагалі все, що у вас прив’язано до номера вашого мобільного телефону", – резюмувала Захараш.

Що відомо про атаку?

12 грудня компанія "Київстар" зазнала хакерської атаки. Очікується, що відновлення зв'язку та інтернету може зайняти деякий час.

Можливо, що збій у мережі "Київстар" частково вплине на роботу деяких терміналів та банкоматів ПриватБанку, але не на всю мережу. 

Разом з тим у "Київстарі" обіцяють надати компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами оператора.

Також масованої DDoS-атаки зазнає Monobank.

А у "Водафон" повідомили про сплеск трафіку і затримки платежів.

Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Українські хакери знищили ІТ-інфраструктуру Українські хакери знищили ІТ-інфраструктуру "Москолектора", – джерело
Українські хакери знищили дата-центр, яким користувався ВПК Росії Українські хакери знищили дата-центр, яким користувався ВПК Росії
РФ має національну кібернаступальну програму, а хакерські угруповання діють у штаті спецслужб по дві-три на кожну, – Вітюк РФ має національну кібернаступальну програму, а хакерські угруповання діють у штаті спецслужб по дві-три на кожну, – Вітюк