USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кулеба: Із запланованого мільйона снарядів Україна отримала від Євросоюзу лише 300 тисяч

В ЄС не впевнені, що їм вдасться поставити обіцяний мільйон снарядів до весни 2024 року
снаряди_1
Джерело: Укроборонпром

Європейський Союз поки що поставив Україні близько 300 тисяч з обіцяного мільйона снарядів. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє Reuters.

"Європейський Союз вже поставив Україні близько 300 тисяч із обіцяного мільйона снарядів, заявив у середу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, беручи участь у засіданні НАТО в Брюсселі", – пише видання.

Відтак голова зовнішньополітичного відомства закликав союзників до більш тісної співпраці в оборонній галузі, адже це необхідно для перемоги над РФ. Так, міністр вважає, що необхідно створити "спільний євроатлантичний простір оборонної промисловості", який працюватиме на безпеку як України, так і НАТО загалом.

Крім того, Кулеба розповів, що провів продуктивну зустріч із головою МЗС Словаччини Юраєм Бланаром. Він запевнив, що словацький Центр обслуговування і ремонту української важкої техніки працюватиме й надалі.

Нині ж протягом останніх кількох місяців Київ докладає зусиль, щоб залучити провідних світових виробників зброї до роботи в Україні, намагаючись диверсифікувати свою залежність від зброї та боєприпасів, які надають союзники, зазначає Reuters.

Обіцяний мільйон снарядів

Ще у березні 2023 року Євросоюз ухвалив план із забезпечення України боєприпасами, який передбачає закупівлю 1 млн снарядів протягом року.

"Україна потребує боєприпасів й попросила їх. Я запропонувала країнам – членам ЄС спільно закупити 1 млн снарядів для України. Тішить, що сьогодні міністри закордонних справ та оборони Євросоюзу схвалили цю ініціативу", – написала тоді прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Втім, вже в жовтні міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Європейський Союз поставив Україні лише 300 тисяч снарядів з обіцяного мільйона.

Нині ж в ЄС говорять, що досягти поставленої мети до середини березня буде дуже складно. Серед проблем, з якими стикаються підрядники під час нарощування обсягів виробництва, керівники підприємств називають брак персоналу і проблеми з поставками вибухових речовин.

Брак боєприпасів в ЄС

Нагадаємо, раніше ми писали, що потреби Європи в боєприпасах сьогодні оцінюються на рівні 13 млн снарядів, і таку кількість ОПК європейських країн – членів НАТО може виробити аж за понад 40 років, тому у норвезькій компанії Nammo, яка є одним з найбільших виробників боєприпасів у Європі, б’ють на сполох через боєприпасну кризу.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму