USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

КСУ визнав неконституційним вилучення контрабанди

В КСУ пояснили, що положення статті 483 Митного кодексу "суперечать засадам демократичного суспільства, базованого на верховенстві права"
Конституційний суд
Джерело: відкриті джерела

Конституційний суд України ухвалив рішення, що положення статті 483 Митного кодексу України щодо вилучення контрабандних товарів не відповідає Конституції. Про це пише пресслужба суду.

Так суд відреагував на конституційні скарги, у яких йшлося, що положення робить неможливим індивідуальне покарання для порушника митних правил, яке могло б враховувати "характер вчиненого порушення, форму вини, характеристики особи та інші обставини".

"Автори конституційних скарг просили визнати оспорюваний припис Кодексу неконституційним, оскільки, на їх переконання, він унеможливлює реалізацію принципу індивідуалізації юридичної відповідальності порушника митних правил з урахуванням характеру вчиненого протиправного діяння, форми вини, характеристики особи, винної у вчиненні правопорушення, можливості відшкодування заподіяної шкоди, наявності обставин, що пом’якшують або обтяжують відповідальність", - пояснили у суді.

Зрештою, КСУ визнав, що приписи статті 483 Кодексу не відповідають Конституції, адже "таке законодавче регулювання суперечить засадам демократичного суспільства, базованого на верховенстві права".

Про що говориться в ст. 483 Митного кодексу?

Стаття 483 Митного кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі 100% вартості товарів, які незаконно ввезли в країну, з їхньою конфіскацією, а також вилучення транспортних засобів з так званими тайниками, у яких ховали контрабанду.

Читайте також:
Зеленський продовжив санкції проти топконтрабандистів і компаній, пов'язаних із ними Зеленський продовжив санкції проти топконтрабандистів і компаній, пов'язаних із ними
НАЗК склало протокол на в. о. голови КСУ: Йому загрожує звільнення НАЗК склало протокол на в. о. голови КСУ: Йому загрожує звільнення
В Україні почав діяти закон про криміналізацію контрабанди підакцизних товарів В Україні почав діяти закон про криміналізацію контрабанди підакцизних товарів
У компаніях одеського бізнесмена, ймовірно Альперіна, провели шість обшуків: Потрапив під санкції за контрабанду У компаніях одеського бізнесмена, ймовірно Альперіна, провели шість обшуків: Потрапив під санкції за контрабанду