USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Повноваження в.о. голови КСУ Головатого закінчилися через вік

Нині Конституційний суд має чимало проблем – влада подейкувала про те, що реформу й КС треба переробляти
Сергій Головатий
Сергій Головатий
Джерело: відкриті джерела

У виконувача обов’язків голови Конституційного суду України Сергія Головатого закінчилися повноваження судді у зв’язку з досягненням ним 70-річного віку, розповіла керівниця Управління комунікацій та міжнародного співробітництва КСУ Мар’яна Гайовська-Ковбасюк, повідомляє "Укрінформ". Однак це не єдина проблема, яка спіткала КС.

"У Сергія Головатого 30 травня припинено повноваження судді КС. Відтак з ним припинено трудові відносини", – зауважила Гайовська-Ковбасюк.

Тож тепер обов’язки голови Конституційного суду виконуватиме старший за віком суддя – наразі це Віктор Кривенко.

Це відбувається тому, що КС не має ні голови, ні його заступника. До того ж працює на межі кворуму: чинними залишаються 13 суддів за необхідної кількості 18. А для ухвалення рішення Великої палати Конституційного суду потрібно щонайменше 10 голосів.

Навіщо взагалі потрібен КС?

Слід зазначити, що за останні роки в КСУ склалася погана репутація. Судді підірвали електронне декларування чиновників, марно боролися з президентом щодо звільнення двох суддів часів Януковича, а після оголошення загальної мобілізації голова КСУ Олександр Тупицький, якого підозрюють в низці злочинів, втік за кордон. В Офісі президента навіть подейкували про доцільність існування Конституційного суду. Мовляв, і реформу, і КС треба перероблювати.

Взагалі КСУ є механізмом стримування – змушує державний апарат працювати за єдиними правилами – Конституцією. Водночас КС не є всесильним, бо не може ухвалювати закони, припиняти повноваження парламенту чи визначати ціни на комунальні послуги. Але повноваження, які він має, роблять цю інституцію однією з визначальних для української демократії.

Крім того, КСУ може визнати неконституційними акти президента, Кабінету міністрів чи Верховної Ради – вони втрачають чинність і застосовувати їх не можна. Такі рішення є остаточними, й оскаржити чи переглянути це неможливо. 

Повноваження КСУ

Приміром, завдяки цьому повноваженню КСУ визнав неконституційними норми, якими нардепи уповноважили президента призначати членів державного регулятора з комунальних послуг та директора НАБУ. Тому, допоки відповідні зміни не внесуть до Конституції, президент не зможе цього робити.

Водночас КСУ надає висновки про відповідність Конституції міжнародних договорів та питань, які виносять на референдум за народною ініціативою, а також перевіряє процедуру імпічменту президента. Але за час незалежності Конституційний суд не розглядав подібні справи.

Також надає висновки щодо змін до Конституції. Суд перевіряє, чи вони не обмежують права і свободи людини, чи не спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення її територіальної цілісності або ж чи не була порушена процедура їхнього розгляду. Якщо КС надає негативний висновок, відповідні зміни відхиляють.

З цією перепоною стикнувся президент Зеленський на початку своєї каденції. Тоді глава держави подав до парламенту сім законопроєктів, якими пропонував змінити Конституцію. Три з цих законопроєктів КСУ визнав такими, що порушують Конституцію, до двох висловив зауваження, і лише двом надав позитивні висновки.

У чому проблеми Конституційного суду?

Проблема КСУ часто полягає не у його рішеннях чи аргументації, а в суспільній недовірі до нього як до інституції. Зокрема, через те що досі працюють судді, яких призначив президент-утікач Янукович, а тепер уже ексголову підозрюють у злочинах. 

"Серед проблем – порядок призначення суддів. Кандидатів часто добирають не за ознаками професійності, безсторонності чи ідеальної ділової репутації. Навпаки: кандидат, який буде більш залежним від політиків чи олігархів, навіть із сумнівним минулим, буде мати перевагу над іншими. З’їзд суддів, президент та парламент, які призначають суддів, хочуть надалі впливати на роботу КСУ, тому часто обирають кандидатів з корупційним минулим", – вважають експерти.

Ще однією причиною недовіри є незвільнення недоброчесних суддів. Раніше Верховна Рада, президент та з’їзд суддів могли звільнити призначених суддів КСУ, зокрема з підстав порушення присяги.

Саме так Верховна Рада звільнила п’ятьох "суддів Януковича" з КСУ одразу після Революції гідності. Але після змін до Конституції у 2016 році парламентарі, президент та з’їзд суддів втратили це повноваження. Тепер суддів Конституційного суду можуть звільнити лише інші судді КСУ.

"Варто зробити цю інституцію незалежною від політиків чи олігархів, щоб судді думали в першу чергу про Конституцію та права людини. Для цього варто принаймні створити справжній конкурс із єдиною комісією й публічними процесами. Саме в цьому й полягає демократія", – вважають у Центрі спільних дій.

Новини за темою: КСУ визнав неконституційним вилучення контрабанди

А чому держава досі витрачає десятки мільйонів щомісячно на утримання непрацюючих суддів ВСУ, ми повідомляли тут.

Читайте також:
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"
На 16 років у Росії ув'язнили журналіста WSJ Гершковича На 16 років у Росії ув'язнили журналіста WSJ Гершковича
Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина