USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Зброя, яку передав Україні Захід, "у надійних руках": GI-TOC не знайшла доказів масової контрабанди

РФ поширює брехню про потрапляння західної зброї до рук бандитів
Передана Україні зброя
Передана Україні зброя
Джерело: Центральне командування ЗС США

Немає достатньо доказів того, що західна зброя, надана Україні, потрапляє на чорний ринок. Про це пише Politico з посиланням на звіт Глобальної ініціативи проти транснаціональної організованої злочинності (GI-TOC).

Зазначається, що це підриває наратив, який просуває Росія. Зокрема, у жовтні минулого року російський дипломат заявив Раді Безпеки ООН, що одна п’ята західної зброї, надісланої в Україну, потрапляє на чорний ринок для перепродажу терористам і повстанським групам.

"Ми не знайшли жодних доказів потрапляння західної зброї в Західну Європу і дуже обмежені докази будь-яких операцій із західною зброєю в Україні... Зброя, яку доставив Захід, у надійних руках", – сказав Даніель Бромбахер, директор Європейської обсерваторії GI-TOC. 

Також звіт спростовує припущення про те, що матеріали НАТО озброюють європейських гангстерів. Зокрема, у травні іспанська Guardia Civil заявила, що група контрабандистів наркотиків стріляла по поліції з гвинтівок американського та європейського виробництва, причому під час попередніх рейдів були виявлені боєприпаси за стандартами НАТО. 

"Подальше розслідування GI-TOC виявило, що троє фінських злочинців справді подорожували до Східної Європи в середині 2022 року "з наміром повернути зброю, але не змогли цього зробити, оскільки їм не вистачило необхідних організаційних навичок або доступу до фінансування", – зазначає видання.

Відповідно до нової доповіді, український уряд був надзвичайно ефективним у запобіганні незаконному витоку: лише 250 випадків у 2022-му та 191 – у 2021 році, незначна кількість для країни, яка отримує мільярди західної військової допомоги.

Крім того, зазначається, що Київ запустив єдиний реєстр зброї та ввів обов’язкову реєстрацію так званої "трофейної" зброї – взятої в бойовий полон. Він також розширив моніторинг усієї втраченої та викраденої зброї в Україні, кількість якої зросла з приблизно 400 000 до повномасштабного вторгнення Росії до майже 600 000 сьогодні. Для порівняння, ЄС має близько 630 000 зниклих одиниць зброї.

"Солдати, з якими ми спілкувалися, наголошували на суворому ставленні до втрати зброї, аж до того, що було неможливо демобілізувати без вашої зброї... Якщо ви не повернете її , ви не проходите, ви не отримуєте підпис на обхідному аркуші, і ви застрягли... це кримінальний злочин, якщо ви не знайдете свій (автомат, – ред.)", – йдеться у звіті.

Натомість на чорному ринку з'явилася невелика кількість трофейної зброї, переважно старого радянського зразка, який продають демобілізовані ветерани. Частина зброї була переміщена через кордони з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією. Але, за словами Бромбахера, високий ризик і низькі прибутки роблять це неформальною діяльністю, не пов’язаною з традиційною організованою злочинністю.

Покарання за незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної зброї

За незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної та холодної зброї, її застосування передбачено кримінальну відповідальність.

Так, носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність.

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів та іншого). Там передбачається штраф до 850 гривень або громадські роботи на строк від 120 до 240 годин, або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Скільки зброї може бути в українців?

За даними Міністерства внутрішніх справ, на руках у громадян України наразі може бути від 1 до 5 мільйонів одиниць зброї. За попередніми підрахунками, після війни може бути два-три мільйони.

Єдиний реєстр зброї

У червні 2023 року в Україні повноцінно запрацював Єдиний реєстр зброї (ЄРЗ).

Основними перевагами впровадження ЄРЗ є те, що громадяни зможуть легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю. Окрім того, завдяки діджиталізації послуг у сфері обігу зброї процедура отримання дозволів буде спрощена.

Єдиний реєстр зброї передбачає також створення електронних кабінетів. Тож українці зможуть отримати послугу не виходячи з дому, без відвідування органу Нацполіції шляхом подачі документів через "Єдине вікно громадянина" або у магазині з продажу зброї.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом