USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Комітет Європарламенту схвалив продовження безмитної торгівлі з Україною, але є нюанс

У разі значних збоїв на ринку ЄС, Союз може запровадити мита на ввезення з України м'яса птиці, яєць і цукру
НАТО ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: ВВС

Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту схвалив розширення заходів щодо продовження тимчасового призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу ще на один рік. Тобто з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року. Про це йдеться на офіційному порталі Європарламенту.

Цю пропозицію підтримали 26 депутатів, 10 проголосували проти та ще один утримався.

Водночас пропозиція передбачає вжиття Єврокомісією будь-яких необхідних заходів у разі значних збоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн Євросоюзу через український імпорт.

"Лібералізаційні заходи залежать від поваги Україною демократичних принципів, прав людини, верховенства права та її постійних зусиль у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю", – наголошується в повідомленні.

Таким чином Єврокомісії буде надано право обмежити ввезення з України м'яса птиці, яєць і цукру, якщо обсяг імпорту цих товарів перевищить середні обсяги поставок за 2022-й і 2023 роки.

Обмеження можуть бути введені шляхом встановлення мит.

Очікується, що парламент проголосує це рішення в першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Потім Єврорада офіційно схвалить постанову, і вона набуде чинності після публікації в Офіційному журналі Європейського Союзу.

ЄС посилить перевірки імпорту зерна з України через протести на кордоні

Раніше повідомлялося, що Євросоюз має намір посилити перевірки дотримання домовленостей під час ввезення зерна з України.

Україна експортувала понад 64 мільйони тонн зерна, олійних культур та супутніх товарів через коридори солідарності з моменту їх створення у травні 2022 року та до січня. Лише у січні транзитом через сусідні з Україною країни ЄС пройшло три мільйони тонн зерна, з яких приблизно 2,04 мільйона тонн – через Румунію.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility
ДП ДП "Документ" надалі видаватиме паспорти чоловікам за кордоном: Рада ухвалила закон