USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Комітет підготував остаточний варіант мобілізаційного законопроєкту до другого читання, – нардеп

Закон набуває чинності через місяць після публікації
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Комітет нацбезпеки та оборони підготував остаточний варіант мобілізаційного законопроєкту до другого читання. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Якими є основні положення?

  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю.
  • Демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).
  • Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно прийти переогляд протягом 12 місяців.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Ті, хто отримав 2–3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.

Крім того, передбачено:

  • Обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.
  • Обмеження на керування транспортними засобами чоловікам відповідного віку на вимогу ТЦК.
Новини за темою: Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич повідомив, що комітет під час розгляду законопроєкту про мобілізацію основну увагу приділив наданню додаткової мотивації українським військовим.

Так, за його словами, планується за кожні 30 днів виконання завдань на лінії бойового зіткнення першого ешелону оборони до ротного опорного пункту, а також на території противника виплачувати винагороду в розмірі 70 тис. гривень.

Також планується винагорода за знищене чи захоплене озброєння та військову техніку противника у розмірах від 4-х до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Очікується, що Рада розпочне розгляд проєкту вже завтра. Відтак не всі рекомендації комітету можуть бути ухвалені, або ж в остаточно ухваленому законі зʼявляться нові норми. Набуття чинності законом поки що прогнозується протягом місяця після його опублікування. 

Читайте також:
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
В Україні затвердили нову форму військового квитка В Україні затвердили нову форму військового квитка