USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Винагороди та відпустки за знищену ворожу техніку: Заохочення для військових у законопроєкті про мобілізацію

Також військовим, зокрема, пропонується щомісячно надавати винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 тисяч гривень
ЗСУ ветеран
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки під час розгляду законопроєкту про мобілізацію основну увагу приділив наданню додаткової мотивації українським військовим. Про це заявив голова комітету Олександр Завітневич, передає Судово-юридична газета.

Так, за його словами, планується за кожні 30 днів виконання завдань на лінії бойового зіткнення першого ешелону оборони до ротного опорного пункту, а також на території противника виплачувати винагороду в розмірі 70 тис. гривень.

Також планується винагорода за знищене чи захоплене озброєння та військову техніку противника у розмірах від 4-х до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Що ще очікується?

  • Додаткова відпустка за знищену техніку, але не більше 15 днів на рік;
  • щомісячна виплата всім військовослужбовцям винагороди за особливості проходження служби у розмірі 10 тис. гривень;
  • надання права на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки;
  • ненарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань, а також процентів за користування кредитом (крім кредитних договорів щодо придбання об’єктів житлового фонду або автомобіля);
  • надання сертифіката на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тис. гривень.
  • Також Завітневич розповів, що на засіданні порушили питання реального покращення системи обліку всіх військовозобов’язаних.

"Знову було актуалізовано питання щодо механізмів реального покращення обліку всіх військовозобов’язаних призовного віку, зокрема щодо того, що більш гарантовано сприятиме обліку – норма закону про обов’язок громадянина чи про його право зареєструвати електронний кабінет. Компроміс знайдено у тому, щоб розширяти можливості громадян виконувати положення законодавства щодо оновлення своїх даних і щоб електронний кабінет був саме правом та одним із таких способів", – додав Завітневич.

Заохочення для військових 

Раніше ми повідомляли, що військові зможуть отримати доплати за знищену техніку та вислугу років.

Зазначалося, що законопроєкт про встановлення низки доплат і пільг для мотивації військовослужбовців пропонує підвищити виплати за знищену російську техніку та ввести додаткові винагороди для військових, які знищили техніку.

Також пропонується запровадити щомісячні надбавки за вислугу років. Крім того, для контрактників планується ввести одноразові виплати від 120 тисяч гривень, для тих, хто може звільнитися зі служби, але продовжує служити – щомісячні доплати у розмірі 10 000 гривень.

Законопроєкт пропонує й інші пільги для військових, серед яких – страхування життя, знижки на розмитнення авто, пільгові ставки на житло тощо. Також планується передбачити одноразову грошову виплату військовим, які після 24 лютого 2022 року уклали чи продовжили контракт про проходження служби на строк не менше ніж три роки або до закінчення воєнного стану: солдатам – 120 тисяч гривень, сержантам і старшинам – 160 тисяч гривень, офіцерам – 200 тисяч гривень.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат