USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Командувачів ОК "Південь" і "Захід" перевели на інші посади, – ЗСУ

Ковальчука та Літвінова перевели в межах просування по службі на вищі ланки
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Командувачів оперативних командувань "Південь" та "Захід" Андрія Ковальчука та Сергія Літвінова не звільнили з лав ЗСУ, а перевели в межах просування по службі на вищі ланки. Про це повідомляє "Громадське" із посиланням на Командування Сухопутних військ ЗСУ.

Зазначимо, 9 квітня нардеп Олексій Гончаренко заявив, що командувача ОК "Південь" Андрія Ковальчука та командувача ОК "Захід" Сергія Літвінова звільнили.

Натомість, за словами парламентаря, очільником ОК "Південь" призначили генерала Геннадія Шаповалова – екскомандира 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

А командувачем ОК "Захід", як поінформував Гончаренко, призначили бригадного генерала Володимира Шведюка, який раніше служив у Силах ТрО.

"У Командуванні Сухопутних військ ЗСУ повідомили, що генерал-майора Літвінова призначили заступником начальника Національного університету оборони України. А генерал-майор Андрій Ковальчук призначений начальником Військової академії в Одесі", – уточнюють у виданні.

Що відомо про Андрія Ковальчука?

Андрій Ковальчук
Джерело: Вікіпедія

Андрій Ковальчук очолив ОК "Південь" у 2021 році. До цього він був першим заступником командувача Десантно-штурмових військами ЗСУ (2016–2021 рр.), а на момент початку війни у 2014 році Ковальчук перебував на посаді начальника штабу 80-ї окремої аеромобільної бригади.

Ковальчук брав участь у миротворчих місіях у Косово та Ліберії, у боях за Слов'янськ та Луганський аеропорт. Він також відомий за успішною операцією ЗСУ зі звільнення правобережної частини Херсонської області та самого Херсона.

Також він має статус Героя України.

Що відомо про Сергія Літвінова?

Сергій Літвінов
Джерело: Вікіпедія

Сергій Літвінов став командувачем Оперативного командування "Захід" у серпні 2021 року. До цього він обіймав посаду заступника командувача ОК "Північ" з бойової підготовки (2017 рік) та командира 17-ї окремої танкової бригади (2015–2017 рр.).

28 лютого 2022 року Сергій Літвінов отримав звання генерал-майора.

Також Літвінов нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів та орденом "За мужність".

Більше про новопризначених командирів

Геннадій Шаповалов закінчив "Острозьку академію" за спеціальністю "Міжнародні відносини, громадські комунікації та регіональні студії". Також він закінчив Військовий коледж Армії США, де готують старший офіцерський склад американських сухопутних військ. У березні 2022 року отримав звання бригадного генерала. З жовтня 2019-го до 2021 року був комбригом окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

Геннадій Шаповалов
Джерело: Facebook

Володимир Шведюк закінчив Національну академію оборони України, брав участь в АТО на сході України. У 2018 році його призначили на посаду командира 59-го ОМПБр. До березня 2022 року він був заступником командувача сил ТрО, а з березня 2022 року став начальником штабу угруповання Об’єднаних сил. З 2016 року обіймав посаду військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату Оперативного командування "Захід" ЗСУ.

Володимир Шведюк
Джерело: Вікіпедія

Раніше ми повідомляли, що новим спікером Повітряних сил став Ілля Євлаш. До цього він очолював пресслужбу Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".

Читайте також:
Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак "Редут"
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський